Serija "Vruć vetar" premijerno je prikazana pre više od četri decenije, a tim povodom glumica Vesna Čipčić, koja je u seriji tumačila jednu od glavnih uloga, a koju smo sreli na svečanom otvaranju 11. međunarodnog Festivala drama i serija FEDIS sumirala je svoje utiske za Nova.rs, o jednom od najlepših perioda u svojoj karijeri te se prisetila i anegdota s snimanja pomenute, kultne serije.

Pročitajte još:

Kakve vas emocije obuzimaju sada, kada pomislite na seriju „Vruć vetar“ i prisetite se snimanja?

– S radošću se sećam te serije koja je do te mere bila gledana i popularna tada, ali ja sam ipak u čudu što se ona i danas, 40 godina nakon permijere reprizira, ali ne samo u Srbiji, već širom čitavog regiona. Ni sama nisam mogla da pretpostavim kada smo radili da će ova serija imati toliki odjek iako sam čitajući tekst tada znala da je serija i te kako kvalitetno napisan.

Šta mislite da je tajna uspeha serije „Vruć vetar“ koja se reprizira evo već punih 40 godina, a da je svaka repriza sve gledanija i gledanija?

– Prvo to je komedija, nešto što se najradije gleda, a samo iz razloga što nam život i nije tako cakan i lep pa zato i imamo potrebe da provirimo kroz neki prozor u tu neku lepšu budućnost. Ipak se tada i ozbiljnije radilo, ima i danas lepih i kavalitetnih serija, ali ova brzina i vreme u kojem mi trenutno živimo do te mere zbrzava sve, pa i ta naša snimanja tako da počesto je sve to onako nekako kao preko kolena. Tih godina kada su snimane sve te serije koje i danas traju se mnogo se jako ozbiljno i predano radilo zbog čega ne mogu da uporedim ovo vreme s tadašnjim iskreno.

Vesna Čipčić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Pročitajte još:

Tokom snimanja serije, tada ste kao mlada glumica sarađivala s značajnim imenima domaćeg glumišta kao što su Čkalja, Radmila Savićević, Ljubiša Samardžić. Da li se sećate nekih anegdota sa snimanja koja su vam posebno ostala u pamćenju?

– Čkalja je bio toliko zabavan, interesantan i duhovit tokom snimanja da mi je žao što tada nisu postojali ovi pametni telefoni kao danas jer bi sigurno toliko zabavnih stvari ostalo zabeleženo sa tog snimanja. Mene je Čkalja obožavao, a imao je samo jednu primedbu, a to je što pušim. Više puta mi je prigovarao zbog toga, ali kad je video da tu nije bilo pomoći, vrativši se u jednoj pauzi od snimanja, doneo mi je iz Švedske poklončić. Tabakeru, upaljač i damsku pepeljaru za tašnu, uz duhovitu pesmicu: „Bila je lepa Vesna, al’ toga nije bila svesna. Lepa ko najlepši ripčić, bila je Vesna Čipčić…“ Dakle, umesto grdnje, zadesio me poklon.

Kako se Vama čini današnja hiperprodukcija i da li mislite da će serije koje se danas snimaju imati isti rok trajanja kao i serije koje ste Vi i vaše kolege snimali davnih 80-tih i 90- tih godina?

Vesna Čipčić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

– Navijam za to da se više snima, da ima više posla, ali ono što je sigurno jeste da taj kvantitet sigurno utiče i na kvalitet. Mi imamo sad divnih serija, ali mnogo je više serija koje prvo nemaju dobro polazište u smislu dobrog teksta, a onda i ta brzina i snimanje po 12 sati dnevno je baš naporno. Sećam se, reditelja Acu Đorđevića koji je radio na seriji „Vruć vetar“ su tada zvali Aca Holivud. Zašto? Zato što nam je u tom periodu obezbedio neke pristojne, normalne uslove da smo se osećali kao „gospoda glumci“. To je bilo fenomelano mi smou to vreme imali prikolicu, svako od nas od tih većih uloga je imao svoju prikolicu gde se odmarao tokom pauza na snimanju što je bilo nezamislivo za ono vreme, pa smo imali i topli obrok, ceo Beograd je pričao o tome.

BONUS VIDEO: Vesna Čipčić poziv na elkološki ustanak

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.