Patrijarh Porfirije Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Patrijarh Porfirije objavio je fotografiju sa srpskim glumcem Nenadom Jezdićem.

Fotka je nastala u Zvezdara teatru, gde je patrijarh gledao predstavu u kojoj igra slavni glumac. Ono što je napisao prenosimo u nastavku.

PROČITAJTE JOŠ

„Na današnji dan, 11. novembra, 1918. potpisana je kapitulacija Nemačke u šumi kod francuskog grada Kompjenja, blizu Pariza, čime je završen Prvi svetski rat. Srpski narod je pokazao kako omalovaženi, poniženi i odbačeni svojom verom, čašću i požrtvovanošću nose uzvišenost i dostojanstvo koje samo krst Hristov može da podari. Veliki rat, u kojem je srpska vojska učestvovala od prvog do poslednjeg dana i dala veliki doprinos pobedi saveznika, ostavio je teške posledice od kojih je najveća stradanje samog naroda, od deteta do starca. Prema zvaničnim rezulatatima Srbija je u Prvom svetskom ratu izgubila jednu četvrtinu svog stanovništva, to jest 1.247.435.“, započeo je patrijarh.

„Sveti vladika Nikolaj govoreći o tim strašnim i poražavajućim činjenicama beleži sledeće: „Potom počeše Srbi brojati svoje žrtve, pa nabrojaše oko jedan i po milion izginulih vojnika i građana, staraca, žena, devojaka, dečaka i dece, umorenih glađu, obešenih, posečenih, spaljenih, potopljenih, ili živih sahranjenih, ili postradalih po lagerima i po tamnicama. Jedan i po milion! To je četvrtina od šest miliona koliko je Srbija sa Južnom Srbijom…. Pitao me jedan Rus, koliko je žrtava dala Srbija u prošlom ratu. Jednu četvrtinu svoga stanovništva, odgovorio sam. A koliko to iznosi? pitao je on dalje. To je, rekoh mu, više nego sve stanovništvo Albanije. Ili to je kao kad bi Italija ili Francuska žrtvovale po deset miliona, ili Nemačka preko 15 miliona, ili recimo kad bi Amerika izgubila 30 miliona, ili Rusija 40 miliona, ili Indija 90 miliona, ili Kitaj 100 miliona. Tek tada je taj dobri brat Rus razumeo žrtve Srbije, užasnuo se i zaplakao““, dodao je on.

„Tim povodom večeras sam gledao u Zvezdara teatru pozorišnu predstavu Knjiga o Milutinu u režiji Egona Savina i u briljantnom izvođenju brata i prijatelja Nenada Jezdića. Čestitam svima godišnjicu od izvođenja koja je simvolično održana na današnji dan“, zaključio je patrijarh.

BONUS VIDEO: Patrijarh Porfirije osveštao Saborni hram u Vukovaru

Komentari

Svi komentari (2)