Lane Gutović: Poraz je poslušna masa koja trpi i podnosi sve

Showbiz 15. maj. 202008:00 > 02:24
Podeli:
Foto: N1

Glumac Milan Lane Gutović priznaje da je razočaran što se narod nije oštrije suprotstavio koronavirusu, te kaže da je na njega poražavajuće uticala poslušnost stanovništva tokom vanrednog stanja u Srbiji.

On je za bosanske medije izneo svoje iskustvo iz izolacije u kojoj ga je, kako kaže, više brinula psihoza izazvana panikom koju je širila vlast, nego mogućnost zaraze.

PROČITAJTE JOŠ

„Pamtim kao dete mnoge epidemije, koje su se nekada zvale ‘rednje’, koje skoro da nisam ni primetio. Bilo je epidemija besnila, difterije, boginja, šuge… Poslednja je bila epidemija boginja. Sve su one ličile jedna na drugu, ali ova ‘rednja’ se, ipak, po nečemu razlikuje od onih koje sam već preživeo. To je paničan strah ljudi koji može da ima samo jedan razlog – život je, izgleda, postao mnogo dragoceniji od vremena kada sam bio mali, ali ja to nisam primetio“, rekao je Gutović za Avaz.ba i objasnio zašto nije osećao strah i zabrinutost zbog koronavirusa:

„Više me je psihoza, koju su podgrejavali, zabrinula nego sam podatak da sam i ja ugrožen virusom. U kriznim vremenima tipove koji su širili paniku u narodu su hapsili, a nekada i streljali. Ako niko iz vlasti nije otišao u zatvor zbog zastrašivanja stanovništva virusom, onda ispadne da su se dokopali vlasti ovi koji nisu na vreme streljani.

PROČITAJTE JOŠ

Glumac je prokomentarisao i ograničenje kretanja tokom vanrednog stanja u Srbiji.

„Te mere sam pre uvođenja zabrana ja sam sebi već uveo. To nije uticalo na mene. Na mene je poražavajuće uticala poslušnost stanovništva. Očekivao sam da će ‘hrabri, slobodarski i neukrotivi duh’ naših ljudi, o kome sam u školi slušao, ignorisati zabrane kretanja i hrabro se isprsiti pred virusom. Ispostavilo se da je taj ‘duh’, o kome je bilo reči u mojoj čitanci, pretrpeo promene. Pred sobom sam imao poslušnu masu koja trpi i podnosi sve. Pošto se, prateći duh vremena, ono što se nekada zvalo ‘žena s bradom’ danas zove borac za rodnu jednakost, šef sale se zove menadžer, a frizer stilista, možda bismo narod, prateći isti taj duh vremena, mogli da zovemo ‘osoblje'“, istakao je Lane i zaključio da humorom prevazilaze sve teškoće:

„Po šalama je sasvim jasno da je narodu humor jedini beg u kome može da se s ironijom odnosi prema sopstvenoj nemoći“.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.