Katarina Žutić: Nas žene danas tretiraju kao u srednjem veku

Showbiz 13. nov 202021:00 > 21:25
Podeli:

"Što se tretmana prema ženama tiče, mi živimo u nekom kvazisrednjem veku u današnjem vremenu. Al' mislim da to ne važi samo za odnos prema ženama. Mislim da je to prosto društvo koje je, nažalost, regresiralo. U nekom civilizacijskom smislu smo regresirali", rekla je za portal Nova.rs glumica Katarina Žutić, koja u novom filmu "Ime naroda" igra glavnu žensku ulogu, stariju Milicu Tomić.

Sinoć je u 20 časova u Kombank dvorani održana premijera filma „Ime naroda“. Glumica Katarina Žutić, koja igra glavnu žensku ulogu, stariju Milicu Tomić, govorila je za portal Nova.rs o svojoj ulozi, pa je uporedila i današnje stanje u zemlji sa situacijom iz filma.

POGLEDAJTE JOŠ

„Ja igram stariju Milicu Tomić. Ona je novinarka koja je među prvima bila borac za ženska prava početkom dvadesetog veka. Jedna izuzetno hrabra, čvrsta, odlučna žena koja je stvarno pomerala granice i toliko čvrsto i moćno nosila ideju koju joj je njen otac ostavio u amanet. Bila je velika ličnost koja je nekako zaboravljena. Ja se nadam da će se sada, sa ovim filmom, opet vratiti u žižu našeg pamćenja i interesovanja, jer zaista je bila žena ispred svog vremena,“ objasnila je glumica, pa je uporedila današnje stanje u zemlji sa radnjom filma.

„Neverovatno koliko ima paralela koje mogu da se povuku sa današnjim vremenom. Između ostalog, reč je o cenzuri, o pravu nekakvog drugačijeg mišljenja i moćnicima koji to ne dozvoljavaju da se ostvari“, rekla je Katarina Žutić i dodala:

„Što se tretmana prema ženama tiče, mi živimo u nekom kvazisrednjem veku u današnjem vremenu. Al’ mislim da to ne važi samo za odnos prema ženama. Mislim da je to prosto društvo koje je, nažalost, regresiralo. U nekom civilizacijskom smislu smo regresirali.“

Na pitanje šta bi njena junakinja iz filma rekla na seksističke uvrede koje danas novinarke dobijaju, glumica je odgovorila:

„Mislim da ne bi sedela skrštenih ruku. Mislim da bi uzela stvar u svoje ruke i mislim da bi našla način da se pobuni. Mislim da ćemo i mi naći način da se pobunimo. Ja verujem u to.“

Ceo intervju sa Katarinom Žutić možete pogledati u videu na početku teksta.

 

****

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.