Foto: Arhiva, Instagram

"Za nekoliko sekundi kad šmrknete heroin, osećate se kao petogodišnji dečak koji je za rođendan dobio igračku koju je danima sanjao. Međutim, posle sat, dva ili tri, kreće drugi period. Period kad vas to popušta, kad se odjednom osećate kao da ste sahranjeni živi i odjednom u vama nema ničeg i odjednom ste truplo mesa i kostiju koje ne vidi nikakav razlog za sopstveno postojanje. Ja sam sutradan imao taj period otrežnjenja kada mi je bilo toliko odvratno da sam rekao sebi: 'Ti više nikada u životu ovo nećeš da probaš'", opisao je Rambo Amdeus svojevremeno stanje u koje čovek dolazi kada proba heroin, koji je prema rečima zavisnika od droge - najteži među svim narkoticima. On, međutim, nije jedina javna ličnost koja se u nekom periodu života, prepustila ovom poroku.

PROČITAJTE JOŠ

Poslednja u nizu je ispovest bivše pevačice Dunja Ilić koja je objavila fotografiju na svom Instagram profilu ispod koje je napisala dug tekst o tome da je konačno završila sa opijatima i drogiranjem. Brojni poznati muzičari su, poput nje, javno govorili o problemima koje im je prouzrokovalo korišćenje narkotika.

Ona je i pre ove objave na Instagramu javno govorila o tome šta joj je sve droga donela i odnela u životu. Pre tri godine dečko nekada popularne pevačice umro je od predoziranja. Dunja se od njega oprostila preko društvenih mreža.

„Sedam sati sam gledala samo tvoju sliku jer si za ljude bio narkoman nedostojan sahrane. Meni si sve i ostaćeš. Pokušaću da te učinim živim kroz pesme i knjige. Jer sada kada si fizički nestao zbog smrdljivog šprica i mene je samo pola. Nisi ti srećo mogao drugačije, previše si shvatao koliko je smrdljiv ovaj svet. To go*no te je spasavalo bola i realnosti koju život nosi. Razumem te ljubavi jedina i dušo moja napaćena. Šta sad i koga da zamišljam noću kada legnem. Eto, emotivno sam sazrela, bolje da nisam. Spavaj mirno oko moje najlepše, ja sam od noćas udovica“, napsala je tada Ilićeva.

Foto:Zoran Lončarević

Nakon ove tragedije pevačica je priznala u jednoj emisiji sledeće:

„Sve te burne godine prepune alkohola i loših veza su ostavile traga na meni. Posle smrti emotivnog partnera pokušala sam da izvršim samoubistvo. Bila sam u komi 10 dana. Prognoze su bile takve da su mi lekari davali 80 posto šansi da ne preživim ili da, ako nekim čudom ostanem u životu, ostanem invalid ili da moram ponovo da učim da govorim i sve ostale motoričke funkcije. Na sreću, izvukla sam se iz toga bez većih posledica. Volela bih da kažem da je već tada počeo moj preporod, ali to je došlo mnogo kasnije“, objasnila je Dunja uz priznanje da je u najtežem periodu probala i kokain, kao i da je druge uvodila u loše stvari.

Aca Lukas Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Aca Lukas

Jedan od prvih koji je javno priznao da je bio u “paklu droge” svakako je folker Aca Lukas. On je rekao da ljudi nisu ni svesni koliko je narkomanija uzela maha, te da smatra da statistički podaci o broju narkomana nisu tačni, jer “broj je, nažalost, mnogo, mnogo veći”.

„Teško je izlečiti se od narkomanske ovisnosti. Ipak, moguće je! Ja doduše nisam koristio heroin i nisam imao tu vrstu propadanja organizma, mozga…svega. Ali, kao čovek u ozbiljnim godinama koji ima decu, shvatio sam da je to bolest i da moram da se izvučem. I izvukao sam se“, rekao je on svojevremeno u jednom intervjuu.

Foto: Zoran Lončarević

Milić Vukašinović

Roker Milić Vukašinović takođe je podelio s javnošću svoja iskustva s drogom i naveo kako se nekada znalo ko se drogira.

„Činili su to rokeri, a narodnjaci su pili rakiju! Ali, davno su prošla vremena kad se znalo ko je ko. Ne krijem, probao sam i ja drogu, jer da nisam, ne bih znao šta sve droga može da uradi sa čovekom“, rekao je Vukašinović, koji je imao velikih problema i sa alkoholizmom, dok mu se droga smučila zbog silnih muka koje je prošao zbog njegove sada već pokojne ćerke, koja je bila zavisnik.

Foto: NOVA S

Rambo Amadeus

Najbolji opis čovekovog stanja kada proba heroin, koji je prema rečima zavisnika od droge – najteži među svim narkoticima, dao je Rambo Amadeus u jednoj TV emisiji. Rambo je priznao da je duže vreme konzumirao marihuanu, koja ga je po njegovom svedočenju bacala u tešku paranoju, ali je priznao i da je jednom probao heroin:

„Moram da se pohvalim da sam probao heroin i da imam direktno iskustvo kako utiče na čoveka. Za nekoliko sekundi kad šmrknete heroin, osećate se kao petogodišnji dečak koji je za rođendan dobio igračku koju je danima sanjao. Odjednom je vaše srce ispunjeno i odjednom ste preplavljeni nekim osećanjem, toliko lagodnim, i prosto vas popušta ona užasna nervoza koju ste nosili čitavog života i preplavi vas osećanje blagosti nečega što je tako lepo. Međutim, posle sat, dva ili tri, kreće drugi period. Period kad vas to popušta, kad se odjednom osećate kao da ste sahranjeni živi i odjednom u vama nema ničeg i odjednom ste truplo mesa i kostiju koje ne vidi nikakav razlog za sopstveno postojanje. Ja sam sutradan imao taj period otrežnjenja kada mi je bilo toliko odvratno da sam rekao sebi: ‘Ti više nikada u životu ovo nećeš da probaš“, ispričao je Rambo svojevremeno.

Goran Bare Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Goran Bare

Muzičar koji više od dve decenije nosi etiketu teškog narkomana definitivno je Goran Bare. Zbog droge je imao problema sa zakonom, hapšen je, te išao na brojne rehabilitacije. O svom problemu s narkomanijom je uvek javno govorio, a svaki put kada bi poklekao pred izazovom u javnosti je vest prihvaćena s dozom razočarenja. Bare je pre par godina o svom lečenju izjavio sledeće:

„Nisam još izlečen, borim se i dalje, a probao sam valjda sve droge. Terapija, to ti je kao flaster. Ako ti curi krv, ti ga staviš i zalepiš“, rekao je Bare, te dodao da nije izlečen, ali je zalečen, i da konstantno mora da prima terapiju kako se ne bi vratio poroku.

Uzrok svoje zavisnosti muzičar vidi u teškom detinjstvu, kao i životnim tragedijama koje su mu se dogodile. Ipak, Bare je svestan svog poroka, pa se čak jednom i našalio:

„Nijedna droga nije nikome donela ništa dobro, osim možda dileru.“

Dado Glišić Foto:_E-Stock/Kobra

Dado Glišić

Pop pevač je priznao da je u jednom momentu svoje karijere imao problem sa kokainom, posle kojeg se lečio neko vreme. Iz cele priče izašao je kao pobednik.

„Istina je da je iza mene teška životna borba iz koje sam, uz božju pomoć, izašao kao pobednik. Bio sam mlad i prilično razočaran u sve što nam se dešavalo… Nije sramota pasti, sramota je ne ustati“, izjavio je jednom prilikom Dado Glišić.

Džej Ramadanovski

Čuvena izjava Džeja Ramadanovskog “ako je kokain droga, onda sam ja narkoman” nije nikog iznenadila, jer je javnost naslućivala ono što je on priznao. Džej je u jednom intervjuu rekao da je kokain probao prvi put sa 19 godina, kada je bio u Amsterdamu.

Foto:Nemanja Jovanović

„Pitaju me često da li sam probao koku. Kako nisam, čoveče?! Znate kako se kaže, ako je kokain droga, onda sam ja narkoman. (smeh) Poročan sam, svoje poroke sam prigrlio, oni su deo mene i šta sada da se radi. Nikada nisam koristio ono đubre od tableta ili heroin i ozbiljno savetujem omladinu da to ne koriste nikada. Da jesam, sebe bih nazvao smećem od čoveka. Ali sada se trudim da izbegam bilo kakvu drogu“, izjavio je pevač u jednom intervjuu.

Nikola Pejaković

Glumac, pevač, scenarista i slikar, Nikola Pejaković, dugo je bio narkoman, a nakon što je izašao iz pakla droge, izjavio je:

Nikola Pejakovic Kolja
Nikola Pejaković Kolja, Foto: N1

„Droga ne donosi ama baš ništa dobro, a najveća je budala onaj ko misli da će drogiranjem podstaći kreativnost!“

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama Instagram, Fejsbuk i Tviter.

Komentari

Svi komentari (1)