Pobednici Evrovizije 2022, Ukrajina Foto: REUTERS/Yara Nardi

Rumunska televizija TVR preti da će se povući sa takmičenja za Pesmu Evrovizije, nakon što je ERU odgovorio na neregularne obrasce glasanja šest zemalja, uključujući i Rumuniju.

Rumunski Javni servis razmatra da pokrene tužbu protiv Evropske radiodifuzne unije (ERU), a takođe su se pridružili i tvrdnjama RTCG Crne Gore da su Švedska, Australija i Belgija takođe glasale jedna za drugu, ali da oni nisu dobili nikakve sankcije.

PROČITAJTE JOŠ

„TVR ne odobrava način na koji je Evropska radiodifuzna unija (ERU) rešila situaciju nastalu glasovima nacionalnih žirija tokom polufinala i finala Evrovizije 2022. Glasovi su podeljeni na način koji izaziva sumnju. Dok su neke zemlje kažnjene, ocene porotnika su zamenjene ocenama ERU – kroz takozvani netransparentni „algoritam“, koji zauzvrat izaziva sumnje – za druge nisu primenjene nikakve sankcije“, navodi se u saopštenju.

„Što je još gore, dobili su dodatne poene, koje je uputio ERU u ime kažnjenih zemalja. Uticaj ovih sumnji na konkurenciju i reputaciju sankcionisanih televizija mogao je biti potpuno eliminisan da je ERU svoju zabrinutost preneo zainteresovanim stranama čim su primećene, odnosno u sredu, 11. maja, posle prvog polufinala – finale za žiri. Da je ERU preneo delegacijama beleške porotnika šest zemalja dan nakon glasanja i ubedljivo objasnio postojanje „nepravilnog obrasca glasanja“, TVR bi imao vremena da reaguje da odmah ispita navode i ispravi situacija, ako postoji“, navodi se u saopštenju.

Zemlje koje su bile izuzete iz glasanja su Azerbejdžan, Gruzija, Crna Gora, Poljska, Rumunija i San Marino.

BONUS VIDEO: EKSKLUZIVNO – Končita za Nova.rs o Konstrakti i EuroPrajdu 

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.