Foto: SOEREN STACHE / AFP / Profimedia

Barbara Pravi, popularna francuska umetnica srpskog porekla, objavila je novu numeru, a spot pesme sniman je u Srbiji.

Mlada muzičarka Barbara Pravi čije je poreklo i francusko i iransko i srpsko, ponoosna je na svoje korene iz Srbije, pa je na svojevrsan način kroz muziku odala počast svojoj porodici i svom prezimenu Pjević u pesmi koja se zove „La Pieva – Chez moi“.

PROČITAJTE JOŠ:

Spot je sniman upravo u našoj zemlji, a svetsku publiku vodi u srpsko selo gde je prikazano kako Barbara sedi na klupi koja je prekrivena ćilimom i miljeom, drži klupko baki koja štirka, kuva sa rođakama i pod ruku šeta sa dedom koji nosi šajkaču na glavi.

Pesma je, kako je navela pevačica, omaž njenom prezimenu.

Naime, inspiracija za ovu numeru bila je udovica Milovanović, Romkinja koja je živela u srpskim planinama i šetala od sela do sela, pevajući meštanima.

Pretkinja mlade umetnice u srpskom selu pevala je o životu, planinama, nebu i ljubavi, a pričala je i priče. Toliko je dobro pevala da su ljudi zaboravili njeno ime, njenog muža i to što je udovica. Narod ju je znao kao „pjevu“, a od tog nadimka njeni potomci su izgradili prezime koje Barbara danas nosi, navela je pevačica na Instagramu.

Barbara je ovim putem najavila i novi album na kojem uveliko radi, a koji će biti objavljen 6. septembra. Pesme koje će se naći na nadolazećem albumu imaće ponešto od svega – tradicije, uspomena, snage, strasti i slobode.

View this post on Instagram

A post shared by Barbara Pravi (@babpravi)

Pre dva i po meseca, kada je došla u Srbiju sa svojim dedom, a svoje utiske podelila je na Instagram profilu.

„Dole u ​​planini postoji selo čije ime nosim. Na kraju zemljane staze nalazi se groblje i na svakom grobu mogu pročitati ime moje porodice. Tamo nose burmu na desnom kažiprstu. Kada pitam zašto, kada je kod nas to na strani srca, odgovaraju ‘jer ovde imamo srce sa svake strane’. Oni piju rakiju u podne, rakiju uveče, rakiju u svako doba, nikad a da nam ne daju čašu i nazdrave ‘živeli’. Stolovi su prepuni hrane. Salate, jagnjetina, junetina, riba, supa, sir, narezak, jaja, sve u isto vreme i velikodušno se pomažemo dok nam dugmad na pantalonama ne pukne. Ovo je gostoprimstvo u čistom smislu. Ovde paradajz zovu ‘raj’ (engleski paradise), jedu sa nekoliko krastavaca i kajmakom, to je eksplozija ukusa. U mojoj porodici mnogi imaju plave oči i kažem sebi da su im oči toliko lepe da je šteta što se to nije proželo našu francusku granu. Njihov osećaj povezanosti ne postoji nigde drugde. Oni grade mostove, a da se naši jezici ne razumeju. Smeh je iskren. Rukovanje i zagrljaj takođe. Ovo je toplota u svom sirovom stanju. Istina. Pravi, autentični. Kakvo je bogatstvo imati ovo za nasleđe…“, napisala je ona i dodala:

View this post on Instagram

A post shared by Barbara Pravi (@babpravi)

„Godinama sam maštala da se vratim u Srbiju, u selo naših predaka, i da tamo odvedem dedu da mi ispriča svoju i moju priču. On ima skoro 91 godinu, a za moj 31. rođendan sam nam ovo poklonila. Putovanje kroz vreme, krstaški pohod ka poreklu. Bilo je iznad mojih očekivanja. Moj stari je srećan. Izgubio je 20 godina. A ja imam 31 godinu i osećam da živim u sebi i staru Ciganku koja ume da ispruži ruke i zagrli svet, i mladu ženu koja peva večne priče i dete koje trči po travi ne mareći za težinu života koju će imati“, navela je ona.

Barbara Pravi je svoj prvi album „On n’enferme pas les oiseaux“ (Mi ne zatvaramo ptice) objavila 2021. godine, a dobile je i odlične ocene kritičara.

Pažnju svetske i naše javnosti privukla je učešćem na Evroviziji 2021. godine kada je osvojila drugo mesto pesmom „Voila“.

View this post on Instagram

A post shared by Barbara Pravi (@babpravi)

Pre dve godine u Botaničkoj bašti u Beogradu održala je koncert.

Više puta je pričala koliko je na nju uticao njen deda po ocu koji je Srbin (i kome je posvetila pesmu istog naziva), te da joj je on pomogao da izabere umetničko prezime Pravi, jer to na srpskom znači „pravo, autentično“.

BONUS VIDEO: Baby Lasagna – generalna proba pred finale Evrovizije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare