Benksi optužio kompaniju „Guess“ Foto:Rick Findler/Story Picture Agency / Shutterstock Editorial / Profimedia

Banksi je optužio modnu kompaniju „Guess” da je iskoristila njegove radove bez dopuštenja. Grafiti umetnik je objavio fotografiju izloga radnje „Regent Street” u Londonu i predložio lopovima da je posete.

On se oglasio na Instagramu sledećim rečima: „Poslužili su se mojim umetničkim delima bez pitanja, šta bi bilo pogrešno u tome da vi to isto uradite sa njihovom odećom?“

PROČITAJTE JOŠ

Kao što možemo da vidimo radnja je ukrašena Banksijevim grafitom „Flower Thrower“ i odećom s njegovim slikama. Kompanija „Guess“ se za sada nije oglasila ovim povodom.

Američki brend odeće reklamirao je novu kolekciju „s grafitima Benksija“.

Oni su izjavili da je kolekcija stvorena u saradnji sa kompanijom Brandalised, koja licencira radove grafiti umetnika, piše BBC.

Nakon što je Benksi objavio svoju poruku kojom poziva na krađu u radnjama, što je kažnjivo, Guess je zatvorio spornu radnju za javnost, postavio osiguranje sa spoljašnje strane i prekrio izlog. Osoblje je odbilo da razgovara sa novinarima kuće BBC.

Govoreći prošlog meseca o kolekciji, glavni kreativni direktor brenda Guess Pol Marsijano rekao je: „Benksijevi grafiti imaju fenomenalan uticaj koji odjekuje u čitavoj popularnoj kulturi”.

„Ova nova capsule kolekcija s kompanijom Brandalise je način da moda iskaže svoju zahvalnost“.

Advokatica za autorska prava Liz Vord, osnivačica kancelarije Virtuoso Legal, izjavila je da je Guess „izgleda legitimno nabavio Benksijeva umetnička dela preko treće strane, navodno kompanije Brandalised, koja kaže da ima prava da komercijalizuje i koristi Beksijeva umetnička dela na odeći“.

Zatim je dodala: „Nije poznato da li je Benksi odobrio ili uopšte bio upoznat sa ovim. Ako je znao za to, onda su možda njegovi komentari tu da naprave neku vrstu gerilske marketinške kampanje. Ako nije znao, onda mora biti prilično iznerviran, pogotovo jer takve mainstream kompanije i brendovi nisu u skladu s njegovim stavovima protiv establišmenta“.

Nije u redu podsticati krađu u radnjama

„Ukratko, Benksi bi trebalo da sudski goni Brandalised i/ili Guess zbog kršenja njegovog rada. Međutim, s obzirom da ona/on želi da ostane anoniman, to je gotovo nemoguće“.

Kršenje autorskih prava je „izuzetno ozbiljno i može da prouzrokuje dugoročnu komercijalnu štetu“, ali je obično građanski prekršaj, dodala je Liz Vord – dok je krađa u radnjama kažnjiva zakonom.

„Bez obzira na dobro i zlo u ovome, nije ispravno podsticati krađu u radnjama samo po sebi.“

Predstavnici Benksija odbili su dalje da komentarišu, dok se Brandalised takođe nije oglašavao.

Ranije ove nedelje, Benksi je dobio žalbu da mu se dopusti da zadrži zaštitni znak jednog od svojih najpoznatijih dela, majmuna koji nosi dasku za sendvič, u Evropskoj kancelariji za intelektualnu svojinu.

Takođe, u četvrtak je otkrio da je posetio Ukrajinu kako bi kreirao sedam novih grafita.

Njegovo umetničko delo uključivalo je ženu sa viklerima i gas maskom koja drži aparat za gašenje požara, te dvojnika Vladimira Putina kojeg je dete patosiralo u džudo okršaju.

BONUS VIDEO: Najpoznatije serije Jugoslavije koje smo obožavali da gledamo

Komentari

Svi komentari (0)