Foto: Nova.rs; Screenshot/Youtube/Južni vetar; Filip Krainčanić/Nova.rs

Nastavak hit serije i filma "Južni vetar" odnedavno se prikazuje na televizijama, a scena u poslednjoj emitovanoj epizodi privukla je veliku pažnju.

Čuveni glumci Erik Roberts i Vilijam Boldvin deo su ekipe pomenute serije, a upravo scena u kojoj se oni pojavljuju izazvala je brojne reakcije javnosti.

PROČITAJTE JOŠ:

Njih dvojica glume Amerikance koji donose novac, navodno ljudima iz „stranke zelenih“ u Gornje Nedeljice, ne bi li im oni objasnili kako da „nalože“ ljude da izađu na ulice i tako im pomognu da spreče neki posao. Uz to se spominje da su „zeleni“ novac dobili da spreče iskopavanje litijuma, a u jednoj sceni u kolima Boldvin i Roberts komentarišu da „niko više ne radi džabe, pa ni ekolozi“.

Ljude na društvenim mrežama, a naročito na Tviteru, razbesnela je ova aluzija na ekološki problem, te su kritikovali tvorce ovog projekta.

Između ostalih, ovo je kritikovala i narodna poslanica Ivana Parlić, a glavni glumac ovog projekta, Miloš Biković, joj je odgovorio.

„Producent i svi glumci da se izvine narodu Srbije. Sram vas bilo. Predlažem bojkot ove serije“, napisala je ona.

„Poštovana Ivana, mislim da pre svega treba da se ‘izvinu’ meni, jer sam u toj seriji prikazan kao kriminalac, ubica i još ko zna šta. Glavni lik izgleda isto kao i ja, i još se zove Maraš… Miloš… Maraš… Kapirate? Namerno mi ovo rade. Moja puna podrška za vašu borbu s fiktivnim likovima. P. S. Gledajte makar epizodu do kraja kad se već raspravljate sa izmišljenim likovima. Bićete u prednosti u odnosu na njih“, napisao je Miloš Biković.

Na brojne kritike koje su gledaoci i tviteraši uputili na račun pomenute scene, usledio je odgovor Miloša Avramovića, reditelja, kreatora i koscenariste serije „Južni vetar“.

„U 21. veku u kojem su društvene mreže postale najbrže i najjednostavnije sredstvo komunikacije, tužno je što u ovoj našoj lepoj zemlji one postaju etalon za mržnju i povratak u doba potpunog neznanja i neinformisanosti. Oni koji su nam tim mrežama do juče branili naše najstarije dečije pozorište i njegove glumce (a često se pitam koliko su puta zapravo bili u bilo kom pozorištu ), juče su napali neke druge glumce, njihov rad, njihov integritet i to na osnovu dva i po maliciozna, površna i iznad svega netačna tvita“, rekao je Avramović za „Nova.rs“:

„Doveden sam u poziciju da treba da prepričavam i objašnjavam TV seriju i fikciju onima koji su puni kritike, a nisu našli toliko vremena da tu kako kažu spornu epizodu pogledaju do kraja, da ne izvlače jedan njen segment koji će doslovno zloupotrebiti za svoju ličnu promociju.“

„‘Južni vetar’ je serija puna simbolika, puna različitih linija priča, u kojima moze da se prepozna svako i niko. I konačno serija, scenario, koji je podržala Evropska unija sa 500.000 evra. Svako ko misli da treba da vodi polemiku sa fiktivnim likovima, ne razume ili neće da razume umetnost, već je zloupotrebljava“, zaključio je Miloš Avramović.

BONUS VIDEO: Miki Manojlović izjava sa premijere filma „Južni vetar 2“