Igor Strelkov razrušeni Mariupolj Foto:REUTERS/Alexander Ermochenko/EPA/PHOTOMIG

Igor Girkin, bivši agent ruskog FSB-a i bivši vojni komandant proruskih separatista u Donjecku vratio se u Moskvu, čime su umanjene šanse da bi mu jednog dana Ukrajina mogla da sudi.

Girkin, koji je poznat i po imenu Igor Strelkov, osumnjičen je za ratne zločine u Ukrajini 2014. godine, a tereti se za otmice, mučenja i ubistva civila.

Putem Telegrama je u utorak poručio da se nalazi u Moskvi. Ispričao je kako je tražio dobrovoljnu mobilizaciju u redove oružanih snaga Donjecka. Bio je na popisu jedinice ruskih snaga kada je stigao u Ukrajinu. Nekoliko nedelja kasnije, međutim, kako piše na Telegramu, saznao je da njegovo ime nije na popisu i da je ilegalno bio Donbasu, što je podstaklo njegov povratak u Moskvu.

Igor Strelkov Foto:EPA/PHOTOMIG

Kako je pojasnio, nakon dužeg boravka na vojnom poligonu kao v.d. načelnika bataljona u formiranju odlazi sa skupinom vojnika u područje Svatovo, gde se pripremao za borbenu spremnost na frontu sa svojom četom. Lokacija je bila u zoni vatre „neprijatelja, ali za vreme njegovog boravka nije izložena granatiranju“.

Potom ističe kako je krajem novembra „sa čuđenjem“ saznao da ga uopšte nema na popisu brigade u koju je navodno upisan po dolasku u Donjeck.

„Moj pokušaj da se uključim u borbe protiv oružanih snaga uvaženih kijevskih partnera nije se završio uespešno“, napisao je on.

Pritom napominje da je reč o manipulaciji, da je njegova četa celo vrijeme znala da je on mobilizovan ilegalno, ali da mu „radije to nisu rekli“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Nedavno je sud u Hagu obaveštajca Girkina, ali i Sergeja Dubinskog i Leonida Karčenka, na doživotnu kaznu zatvora zbog njihove uloge u obaranju aviona Malaysia Airlines na letu MH17 2014. iznad Ukrajine. Moskva negira umešanost ili odgovornost za obaranje aviona.

Ukrajinske vlasti nude 100.000 dolara onome ko dovede bivšeg agenta FSB-a i jednog od glavnih proruskih separatista u Ukrajini.

Navodno se nalazi i pod istragom Kremlja zbog „diskreditovanjaruske vojske“.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu uživo

BONUS VIDEO Mogući scenariji kraja rata u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar