Foto:Mehmet Kaman / AFP / Profimedia/Privatna arhiva

Blokovi zgrada u razrušenom turskom gradu Karamanmarašu koji su ostali netaknuti već danima intrigiraju svetsku javnost. Izvođač radova Mehmet Akin Oncul na delu je pokazao istinitost turske izreke "zgrada ubija, ne zemljotres" i objasnio kako su njegove građevine opstale - jer je gradio ispravno.

Mehmet Akin Oncul studirao je matematiku na turskom univerzitetu. Rođen je 1982. godine i sa porodicom je u građevinarstvu od 2005. godine.

Objašnjavajući da je dobio mnogo znakova zahvalnosti, čestitki i molitvenih poziva, Oncul je rezime rekao: „Pre svega, naš bol je veliki, naše saučešće našoj naciji. Trudimo se da svoj posao radimo u skladu sa našim projektima i zakonskom regulativom. Uvek smo na poslu sa našim tehničkim osobljem.

Turska zemljotres Foto:Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Pridajemo značaj inspekcijama i kontrolama u svakoj fazi naše izgradnje. Kao kompanija nastavljamo naše aktivnosti u Karamanmarašu. Srećom, nismo imali teško oštećenu zgradu u zemljotresu“, prenosi Hurijet.

Kako ističe, njegov primer je pozitivan u moru negativnih, ali tera ljude da se zapitaju zašto su se te silne zgrade srušile.

„Mi gradimo po zakonu. Pored toga, ako je zgrada na linije raseda, ona će definitivno biti oštećena bez obzira koliko je jaka. Na primer, u zemljotresu u San Francisku 1989. godine, policajac na motociklu vozio se širokim asfaltnim putem, koji se rascepao i policija je upala u njega.

Ne daj Bože, ako se takva situacija dogodi nekoj zgradi, ne možete ništa da uradite. Nismo uradili ništa dodatno, samo smo uradili ono što je trebalo. Delujemo zajedno sa građevinskim inženjerima i arhitektama. Ovo je timski rad“, naglasio je on.

Podsetimo, oko 43.000 ljudi stradalo je u seriji zemljotresa u Turskoj i Siriji. Nakon potresa, pokrenuta je akcija hapšenja investitora koji su bespravno gradili. Do sada je uhapšeno na desetine ljudi.

BONUS VIDEO Devojčica izvučena iz ruševina u Karanmarašu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar