Foto: Printscreen/Video

Ukrajinska vojska je upravo postigla jednu od najvećih pobeda od početka rata 24. februara. Ruska vojska povukla se sa Zmijskog ostrva koje se nalazilo pod ruskom kontrolom i koje ima izuzetnu stratešku važnost, jer se nalazi u blizini luke Odesa koju Rusi mesecima pokušavaju da osvoje.

Prema rečima poslanika iz Odese Rusi su se povukli ostavljajući pet malih čamaca i raznevši opremu na izlasku.

Pročitajte još:

Kako navodi dopisnik Ekonomista, ova značajna pobeda smanjuje izgleda da se ruska vojska iskrca u Odesi, ali je tek jedan korak ka vraćanju kontrole u Crnom moru.

Rusi: Povlačenje sa Zmijskog ostrva gest dobre volje

Sa druge strane, rusko ministarstvo odbrane tvrdi je da povlačenje trupa sa Zmijskog ostrva predstavlja gest dobre volje.

„Time je svetskoj zajednici pokazano da se Ruska Federacija ne meša u napore UN da organizuje humanitarni koridor za izvoz poljoprivrednih proizvoda sa teritorije Ukrajine“, napominje Ministarstvo, prenose RIA Novosti.

zmijsko ostrvo ukrajina rusija
Zmijsko ostrvo Foto: Maxar Technologies

Oni su takođe naglasili da je takav korak lišio Kijev mogućnosti da spekuliše o problemu prehrambene krize. Ministarstvo je dodalo da sada, da bi obnovila snabdevanje, ukrajinska strana mora da očisti obalu Crnog mora od podvodnih mina.

Kako su Rusi došli na Zmijsko ostrvo?

Podsetimo, na ovom ostrvu je u prvoj fazi rata u Ukrajini vođena jedna od najpoznatijih bitaka.

Prvobitno se verovalo da je ruska mornarica ubila sve graničare i vojnike sa pomenutog ostrva, međutim kasnije se ispostavilo da je 13 ukrajinskih državljana koji su bili na ostrvu živi i da su u zarobljeništvu. U ovoj operaciji ruske vojske učestvovala je i krstarica „Moskva“, ponos ruske Crnomorske flote, koja je sredinom aprila potopljena.

U fokusu javnosti našao se i razgovor koji su ukrajinski vojnici vodili sa ruskim snagama nekoliko trenutaka pre napada.

Na snimku nakon kog je usledio napad najpre se čuje glas pripadnika ruske vojske, koji predlaže kapitulaciju, a zatim i ukrajinskog koji mu poručuje da se je*e. Ceo transkript razgovora pročitajte u posebnoj vesti.

Foto:Planet Labs PBC/Handout via REUTERS T

Nakon toga, Ukrajinci su nekoliko puta pokušavali da povrate kontrolu nad ostrvom. Najveći uspeh postigla je kada pogodila ruski tegljač „Vasilij Beg“ na putu ka Zmijskom ostrvu.

Tegljač je, prema tvrdnjama ukrajinske strane, prenosio vojnike, oružje i municiju do strateški važnog ostrva koje se nalazi u vodama Odeske oblasti.

Verovalo se da su Rusi planirali da na ovom ostrvu naprave čitavu malu bazu, možda i pistu, jer je strateški položaj ostrva je odličan.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Radio komunikacija Ruske vojske sa braniocima Zmijskog ostrva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare