Viktor Medvedčuk i Vladimir Putin Foto: PA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN

Superjahta vredna 200 miliona dolara u vlasništvu Viktora Medvedčuka, sankcioniranog ruskog oligarha i prijatelja Vladimira Putina, biće prodata na aukciji nakon što je početkom ove godine zaplenjena u Hrvatskoj, piše Gardijan.

Ukrajinska vlada saopštila je da je hrvatski sud presudio da se vlasništvo nad Medvedčukovom jahtom Rojal Romans dugom 92,5 metara, mora preneti na ukrajinsku Agenciju za povrat i upravljanje imovinom (Arma), koja je rekla da će „sačuvati ekonomsku vrednost jahte tako što će je prodati na aukciji“.

Biće to prva takva prodaja u ime naroda Ukrajine otkako su vlade zapadnih zemalja nametnule sankcije stotinama oligarha nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru.

Viktor Medvedčuk Foto: EPA-EFE/Presidential Office telegram channel

Medvedčuk (68), prokremaljski ukrajinski političar, uhapšen je u Ukrajini u aprilu i izručen Rusiji u razmeni zarobljenika u septembru. Često ga se naziva ‘tamnim princem‘ ukrajinske politike, a Putin je kum njegovoj ćerki Dariji, prenosi Jutarnji list.

Arma, poseban ogranak ukrajinske vlade zadužen za ‘pronalaženje, praćenje i upravljanje imovinom stečenom korupcijom‘, rekla je da su njeni agenti stigli u Hrvatsku i ‘pregledali zaplenjenu jahtu koja pripada članovima porodice narodnog poslanika i jednog od vođi političke snage zabranjene u Ukrajini‘.

Viktor Medvedčuk i Vladimir Putin Foto: Alexei Druzhinin / Sputnik / Profimedia

„Arma je tražila navedenu imovinu u okviru kaznenog postupka, a nakon hapšenja naknadno je došla do elitne imovine čiju će ekonomsku vrednost sačuvati prodajom na aukcijama“, poručili su iz Arma-e.

Hrvatska policija pretresla je jahtu prošlog meseca u ime FBI-ja, o čemu je pisao Jutarnji list. Sud u Splitu odobrio je nalog za pretres američkog ministarstva pravosuđa 15. novembra i potvrdio da je pretres održan 19. novembra. Sudija Dinko Mešin rekao je da su u nalogu za pretres imenovani Medvedčuk i njegova supruga Oksana Marčenko u vezi s navodnim pranjem novca.

Superjahta Rojal Romans koju je izgradio holandski izvođač superjahti Feadship 2005. godine, ima kabine za 14 gostiju i prostor za 21 člana posade, kao i bazen širok 4 metra s ‘vodopadom koji teče preko krme‘.

Viktor Medvedčuk Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

U septembru je superjahta od 72,5 metara zaplenjena od ruskog oligarha pod sankcijama, Dmitrija Pumpjanskog, prodata na dražbi nepoznatom kupcu za 37,5 miliona dolara, u prvoj prodaji te vrste otkako je Rusija napala Ukrajinu.

Jahta, koja ima bazen, 3D bioskopsku dvoranu, teretanu, hidromasažnu kadu i potpuno opremljen spa – nije prodata za dobrobit ukrajinskog naroda već za američku investicionu banku JP Morgan, koja je tvrdila da joj Pumpjanskj duguje 20,5 miliona evra.

BONUS VIDEO: Haos na samitu G20: Rusija gubi i tradicionalne saveznike, Britanija poslala brutalnu poruku Putinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar