Foto: Tanjug/Boris Roessler/dpa via AP

Prema navodima nemačkih medija naoružana grupa „Građana Rajha“ i „Kverdenkera“, planirala je državni udar. Među 52 optužena su bivši elitni vojnici i bivša poslanica Alternative za Nemačku (AfD) u Bundestagu.

Specijalne policijske snage upale su u stanove osumnjičenih u ranim jutarnjim satima, izvršile su 25 naloga za hapšenje i započele opsežne mere pretresa.

Državno tužilaštvo Nemačke tereti 50 žena i muškaraca da su osnovali terorističku organizaciju s ciljem ukidanja ustavnog poretka SR Nemačke i uspostavljanja države po uzoru na nemački Rajh iz 1871. godine. Ali ta grupa nije stigla daleko sa svojim planovima, prenosi Dojče vele.

Navodi se i da je planirala da upadne u zgradu Rajhstaga (sedište Bundestaga) i da napadom na mrežu snabdevanja električnom energijom stvori uslove slične građanskom ratu. Nameravali su da svrgnu saveznu vladu i preuzmu vlast. Državno tužilaštvo navodi i da su već određeni i izabrani ljudi za važna ministarska mesta nakon „preuzimanja vlasti“.

Vodeći islednici današnju operaciju protiv ove grupe opisuju kao do sada neviđenu i naglašavaju da „ona po obimu nadilazi sve dimenzije.“

Foto: Tanjug/Boris Roessler/dpa via AP

Opasna operacija za specijalne snage

Ova grupa se smatra posebno opasnom jer se dobrim delom sastoji od bivših vojnika nemačke vojske Bundesvera i Narodne vojske DDR-a (NVA) među kojima su i oni koji su prošli vojnu obuku za specijalce.

U operaciji hapšenja osumnjičenih i u pretresima, pored pripadnika antiterorističke jedinice GSG 9 nemačkih policijskih snaga, angažovani su i službenici nekoliko specijalnih jedinica (SEK) koji deluju na nivou nemačkih saveznih pokrajina. Islednici su imali informacije da osumnjičeni poseduju brojno oružje, a veliki deo tog oružja u njihovom je posedu potpuno legalno.

Nemački mediji javljaju da je glavna figura u grupi Hajnrih XIII Princ Rojs, potomak kneževske porodice koja je živela na prostoru današnje Tiringije (na slici gore). Ovaj 71-godišnjak već nekoliko godina javno zastupa svoje čudne teze o građanima Rajha. Tako se, na primer, 2019. pojavio kao govornik na „Svetskom forumu mreže“ u Švajcarskoj i objasnio da SR Nemačka nije suverena država, već da je i dalje kontrolišu saveznici. U drugom videu na internetu on državu i pravosuđe opisuje kao „firme“.

Tokom priprema planiranog preuzimanja vlasti u Nemačkoj navodno je formirana neka vrsta „vlade u senci“, s Hajnrihom Rojsom na čelu, kažu islednici. Rojs radi kao nezavisni finansijski konsultant u Frankfurtu na Majni i vlasnik je lovačke kuće u Tiringiji. Navodi se da su se članovi grupe tamo sastali nekoliko puta tokom ove godine, a ta informacija je došla iz bezbednosnih krugova.

Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Saučesnica iz Berlina

Posebno je eksplozivan resor pravosuđa, za koji je, kako se navodi, određena bivša poslanica Alternative za Nemačku u Bundestagu Birgit Malzak-Vinkeman koja takođe pripada grupi osumnjičenih. Ona radi kao sudija u Berlinu otkako je prošle godine napustila Bundestag. Prethodni pokušaji administracije Senata Berlina da je uklone iz pravosuđa zbog njenog stranačkog angažmana su propali.

Među osumnjičenima je i doktor prava Tim Paul G. – on je navodno imenovan za ministra spoljnih poslova, ali i Mates H. iz Baden-Virtemberga, godinama poznat kao glavni ideolog Građana Rajha, koji bi bio zadužen za pravosuđe i međunarodno pravo. Kao ministarka zdravstva na popisu je doktorica Melani R. iz Donje Saksonije. Prema navodima istražnih organa, ona je navodno finansijski podržavala grupu. Planirano je i osnivanje ministarstva, koje je trebalo da bude nadležno za „prenos“ vlasti odnosno „transmisiju“.

„Oružano krilo“ s bivšim vojnicima

Snage bezbednosti smatraju da je grupa izuzetno opasna jer su među optuženima i aktivni i bivši vojnici Bundesvera među kojima i oni sa specijalnom obukom. Grupa je interno nazvana svojevrsnim „oružanim, vojnim krilom“. Navodi se da je među njenim pripadnicima i Ridiger fon P., koji je zapovedao padobranskim bataljonom početkom devedesetih, sve dok ta formacija nije spojena s tada novoosnovanom elitnom, specijalnom jedinicom KSK.

Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Probst

P. je tada otpušten iz Bundesvera jer je otuđio i prodavao oružje iz zaliha Narodne armije DDR-a. Prema navodima istražnih organa, P. se smatra kolovođom. U grupi je još jedna ranije osuđena osoba – bivši vojnik Marko f. H., koji je, prema informacijama iz bezbednosnih krugova, između ostalog bio u sastavu specijalne jedinice KSK.

P. i H. bili su aktivni u protestnom pokretu protiv pandemijskih mera u Forchajmu, gde se H. pobrinuo za regrutaciju novih članova u grupu. Grupa je takođe pokušavala da regrutuje aktivne vojnike – i to uspešno: među osumnjičenima je i specijalac KSK koji je za grupu obavljao poslove logističara. U istražnim krugovima se govori da je bilo nekoliko pokušaja da se aktivni vojnici u kasarnama regrutiraju kao pripadnici pobunjeničke grupe..

Agitatori na protestima protiv antipandemijskih mera

Neki od osumnjičenih članova grupe su se pojavljivali kao agitatori na protestima protiv vladinih mera suzbijanja korone. To je slučaj s bivšim pukovnikom Maksimilijanom E., koji se smatra članom pokreta „Kverdenker“. Na tim protestima on je javno zagovarao slanje KSK-a u Berlin na „propisno pospremanje“.

Foto: Tanjug/Boris Roessler/dpa via AP

Dok je bio aktivan u Bundesveru, E. je takođe bio član komande specijalnih snaga. Letos se povezao sa grupom veterana kada je izbila poplava u dolini reke Ar.

PROČITAJTE JOŠ:

Obukao je vojnu uniformu, pisao „naređenja“ i uspostavio svojevrsni „zapovedni centar“ u jednoj školi – iako je odavno napustio Bundesver. Među osumnjičenima je bivši policajac Mihael F., koji se na jednom protestu istakao Hitlerovim pozdravom. On se takođe smatra članom Građana Rajha i zbog toga je ove godine otpušten iz policije Donje Saksonije.

U istrage, koje su dovele do racija, uključeno je nekoliko organa bezbednosti sa stotinama službenika: najpre je istragu povela tajna „Služba za zaštitu ustavnog poretka“ pod kodnim imenom „Kangal“ zajedno s nekoliko pokrajinskih službi. Zbog povezanosti s Bundesverom u istragu je bio uključena i Savezna kancelarija za vojnu kontraobavještajnu službu. Naposletku je Savezna kancelarija za borbu protiv kriminala sa svojim istražnim timom „Šaten” (Senka) preuzela istragu uz učestvovanje nekoliko pokrajinskih kriminalističkih službi. Istragu vodi državni tužilac.

BONUS VIDEO: Evakuacija starijih iz Hersona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar