Foto: Custom Medical Stock Photo / Alamy / Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je danas na "trenutnu i usklađenu akciju" za zaštitu dece od kontaminiranih lekova nakon niza smrtnih slučajeva povezanih sa sirupima protiv kašlja prošle godine.

Prošle godine je više od 300 dece, uglavno mlađe od pet godina, u Gambiji, Indoneziji i Uzbekistanu umrlo od akutnog otkazivanja bubrega koje su izazvali kontaminirani lekovi, saopštila je SZO, prenosi Hina.

Sirupi protiv kašlja, koji se izdaju bez recepta, imali su u sebi visoke doze dietilen glikola i etilen glikola.

„To su otrovne hemikalije koje se koriste kao sredstva protiv zamrzavanja, a mogu biti smrtonosne čak i ako se uzmu u malim količinama, zbog čega se nikada ne bi smele naći u lekovima“, ističe se u saopštenju.

Agencija Ujedinjenih nacija navodi da je sedam zemalja prijavilo kontaminaciju sirupa u poslednja četiri meseca i poziva sve 194 članice da spreče nove smrtne slučajeve. SZO je već poslala upozorenja o određenim proizvodima u oktobru prošle godine i ranije ovog meseca.

Zatraženo je da se uklone sirupi protiv kašlja koje proizvode indijski Maiden Pharmaceuticals i Marion Biotech, koje se povezuje sa smrtnim slučajevima u Gambiji i Uzbekistanu.

Prošle godine je izdato upozorenje za sirupe protiv kašlja četiri indonezijska proizvođača: PT Yarindo Farmatama, PT Universal Pharmaceutical, PT Konimex i PT AFI Pharma, koji su prodavani na domaćem tržištu.

Kompanije su tvrdile da njihovi proizvodi nisu bili kontaminirani ili su odbile da komentarišu slučaj dok traje istraga.

***

BONUS VIDEO: Čovek hrani krokodila u Indoneziji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar