Foto:EPA-EFE/Matteo Corner, EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY,EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT,EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Desničarska koalicija pobedila je na vanrednim parlamentarnim izborima u Italiji, a njen deo je i stranka Forca Italija koju predvodi bivši premijer Silvio Berluskoni. Gotovo je izvesno da će on biti važan činilac nove desničarske vlasti, ali Berluskoni je ranije bio poznat po brojnim aferama, ali i podršci omraženom ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Berluskoni je bio pionir populističke politike u Italiji 1990-ih kada je osnovao sopstvenu stranku i nazvao je Forca Italia po navijanju na fudbalskim stadionima. Sa 86. godina koliko je napunio 29. septembra i padom popularnosti stranke poslednjih godina, bivši premijer u tri mandata ne želi da dobije četvrti mandat, već se nada mestu u Senatu. Pre skoro deceniju, Senat ga je izbacio zbog osude za poresku prevaru koja je proistekla iz njegove medijske imperije.

Silvijo Berluskoni Foto:Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

Berluskoni obećava da će vršiti umereni uticaj na dve veće stranke u desničarskom savezu, stranke Đorđe Meloni i Salvinijevu.

„Moj prijatelj Putin…“

Bivši italijanski premijer nedavno je ponovo dospeo u centar svetske pažnje kada je stao u odbranu Putinove invazije na Ukrajinu, rekavši da su ruskog lidera „gurnuli“ u rat.

Osamdesetpetogodišnji italijanski političar rekao je da je ruska vojska trebalo da zameni vlast u Kijevu „pristojnim ljudima“ i da se zatim povuče.

Silvijo Berluskoni i Vladimir Putin
Silvijo Berluskoni i Vladimir Putin Foto:EPA/LIVIO ANTICOLI

„Netačne su teorije da ukrajinska vlada ubija ljude koji govore ruski na istoku zemlje kreirali su mediji u Moskvi“, rekao je Berluskoni.

Dodao je da medijsko izveštavanje, koje su gurale separatističke snage i političari nacionalisti u vladi Rusije, nisu ostavili Putinu drugo rešenje nego da pokrene ograničenu invaziju.

„Ruski narod, njegova stranka i ministri gurnuli su Putina da osmisli ovu specijalnu operaciju. Trebalo je da vojska uđe, stigne do Kijeva u roku od nedelju dana, zameni vladu Zelenskog pristojnim ljudima i da se sedam dana kasnije vrate nazad“, rekao je Berluskoni.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kako kaže, umesto toga naišli su na neočekivan otpor, a potom su suparničke snage dobile i razne vrste naoružanja sa Zapada.

Berluskoni je dugogodišnji saveznik Vladimira Putina, a 2012. godine, kada je Putin bio premijer, pridružio mu se na skijanju u ruskom gradu Sočiju.

Skandali i bunga-bunga žurke

Njegov imidž ukaljao je skandal sa „bunga bunga“ žurkama, u kojem su svedoci opisivali orgije u njegovoj raskošnoj vili izvan Milana. Bio je suočen sa brojnim krivičnim gonjenjima, pre nego što je konačno izbačen iz senata zbog osude za poresku prevaru 2013. godine.

Pored toga, Berluskonijevu karijeru obeležile su afere sa brojnim ženama, koje su uglavnom po nekoliko decenija mlađe od njega.

BONUS VIDEO Pobeda desničarske Đorđe Meloni: Ona je nova premijerka Italije

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar