Foto:Shutterstock/EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU

Sofristicirani izraelski program za prisluškivanje „Predator“ korišćen je i u Srbiji, pokazala je istraga koju je sproveo američki „Njujork tajms“. Kako je otkriveno, ovaj špijunski softver korišćen je u najmanje 14 zemalja u kojima uglavnom vladaju represivni i autoritarni režimi, ali koristile su ga i vlade najrazvijenijih država sveta, uključujući i Sjedinjene Američke Države.

Istraga „Njujork Tajmsa“ zasnovana je na pregledu hiljada stranica dokumenata, uključujući zapečaćene sudske dokumente sa Kipra, poverljiva parlamentarna svedočenja u Grčkoj i tajnu istragu izraelske vojne policije, kao i intervjue sa više od dvadesetak zvaničnika, izvršitelja i žrtava hakovanja u pet zemalja.

Utvrđeno je da je pored Srbije, „Predator“ koršćen i u Jermeniji, Egiptu, Grčkoj, Indoneziji, Madagaskaru, Omanu, Saudijskoj Arabiji, Kolumbiji, Obali Slonovače, Vijetnamu, Filipinima i Nemačkoj. Američki list, međutim, nije objavio detalje kada je u pitanju prisluškivanje „Predatorom“ u Srbiji.

Šta je Predator?

“Predator“ je softver čija je primarna upotreba razotkrivanje narko mreže i terorističkih grupa, ali neretko se koristi i za špijuniranje političkih protivnika i novinara. Slično “Pegazu“, špijunskom programu koji je razvila izraelska kompanija NSO grupa, ovaj program krade podatke sa android telefona, ali i sa ajfona. Takođe, ima pristup šifrovanim porukama na aplikacijama poput Vocapa (WhatsApp) i može da aktivira kameru i mikrofon telefona.

„Predator“ zahteva od korisnika, odnosno mete, da klikne na vezu (link) kako bi zarazio telefon, dok „Pegaz“ inficira softvere pametnih telefona bez bez ikakve akcije od strane korisnika telefona. Kada se uređaj zarazi ovim malverom, „Predator“ ima slične mogućnosti „njuškanja“ kao „Pegaz“.

„Predator“ je osmislio Tal Dilijan, bivši general izraelske vojne obaveštajne službe koji se povukao iz Izraelskih odbrambenih snaga 2003. godine nakon sumnji da je bio umešan u zloupotrebu finansijskih sredstava. Dilijan se tada preseilo na Kipar, EU državu koja je poslednjih godina postala omiljena destinacija za stručnjake za sajber obaveštajnu bezbednost i otvaranje filijala kompanija za nadzor. Nakon godina nakon dolaska na ostrvo, kiparske vlasti su poslale zahtev za Dilijanovo hapšenje preko Interpola. Na kraju, njegovi advokati su uspeli da se nagode da plati kaznu od milion evra i ode iz zemlje.

EPS, oprema za prisluškivanje
Foto: N1

Sledeća destinacija za Dilijana bila je Atina, gde je 2020. godine osnovao kompaniju „Inteleksa“ preko koje je nudio zainteresovanim zemljama svoj novi špijunski proizvod – špijunski softver „Predator“.

Ukrajina želela „Predatora“

Istraga američkog lista pokazala je da je i Ukrajina bila zainteresovana za softver „Predator“. Prethodno, Kijev je pokušao da nabavi špijunski softver „Pegaz“ od kompanije NSO Grup, ali je izraelska vlada blokirala prodaju u strahu da bi to moglo da našteti njenim bileteralnim odnosima sa Rusijom.

Tada se pojavljuje kompanija „Inteleksa“ u kojoj je radilo najmanje osam izraelskih državljana od kojih su neki i bivši obaveštajci. „Njujork tajms“ je imao uvid u kopiju predloga koji je „Inteleksa“ uputila ukrajinskoj obaveštajnoj službi (SBU) u februaru 2021. godine. Za 13,6 miliona evra za prvu godinu saradnje, „Inteleksa“ je nudila Ukrajini osnovni paket koji je uglavnom podrazumevao domaće telefonske brojeve, s tim da ukoliko bi Ukrajina želala da koristi ovaj špijunski program na neukrajinskim brojevima telefona, cena bi porasla za dodatnih 3,5 miliona evra. Ovaj predlog iz Kijeva su odbili, ali nije poznato zbog čega.

„Predator“ u centru “grčkog Votergejta“

Špijunski program „Predator“ nedavno je bio u centru afere koju su mediji nazvali „grčki Votergejt“.

Krijakos Micotakis Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Naime, utvrđeno je da je prisluškivan telefon opozicionog lidera Nikosa Andrulakisa tokom 2021. godine. Andrulakis je saznao da mu je mobilni prisluškivan nakon što je uređaj predao službi za sajber bezbednost Evropskog parlamenta zbog sumnjive poruke koju je dobio. Istragom je utvrđeno da je grčka Nacionalna obaveštajna služba (EYP) prisluškivala Andrulakisov telefon tokom perioda od tri meseca te godine, u vreme dok je bio u kampanji za stranačko vođstvo.

Pročitajte još:

Kasnije je otkriveno da je 33 osobe imaju tragove ilegalnog špijunskog softvera „Predator“ na svojim uređajima, uključujući i ministra finansija, ministra spoljnih poslova, dva bivša ministra civilne zaštite, ministra razvoja, ministra rada i ministra turizma, zajedno sa njihovim supružnicama, ali i novinar Tanasisa Kukakisa.

Kada je skandal, koji je ozbiljno zaljuljao Micotakisovu vladu, izašao na videlo ostavke su podneli šef obaveštajne službe i bliski Micotakisov saradnik. Micotakis je u televizijskom obraćanju rekao da prisluškivanje „nije bilo protivzakonito, već da je bila greška“.

BONUS VIDEO Borović: A šta je sa predmetima Hrkalović, Kokeza i Prisluškivanje?