Foto: Shutterstock

Britanske vlasti uvode zatvorske kazne do dve godine svakome ko zviždi ženama, prati ili im blokira put na ulici.

„Svaka žena treba da se oseća sigurnom kada šeta ulicom“, rekla je britanska advokatica i političarka Suela Brejvmen.

Seksualno uznemiravanje je već ilegalno u Britaniji, ali je je ovo samo još jedan od načina kako bi vi više njih prijavilo policiji.

„Stavljamo potrebe žrtava na prvo mesto, što znači da će se osumljičeni suočiti sa posledicama kakve zaslužuju“, istakla je političarka Brejvmen.

Istraživanje koje su sproveli anketari IouGov za BBC, pokazalo je da se dve trećine žena ne osećaju bezbedno da šetaju same noću, barem u nekim slučajevima.

Žene mlađe od 34 godine najverovatnije će biti meta seksualnih predatora, ali je najmanja verovatnoća da će ih prijaviti, prema Krunskom tužilaštvu (CPS).

Državno tužilaštvo, koje odlučuje da li će slučaj predati sudu, nedavno je ažuriralo svoje savete osoblju o uznemiravanju na ulici. Nove smernice takođe pokrivaju krivična dela kao što su izlaganje, uhođenje i seksualni napad.

PROČITAJTE JOŠ:

Ubistvo Sare Everard, koju je prošle godine oteo i ubio službeni policajac dok je hodala kući u južnom Londonu, takođe je povećalo zabrinutost zbog bezbednosti žena i odnosa prema ženama.

#related-news_0

Šest meseci kasnije, učiteljicu osnovne škole Sabinu Nesa, 28, ubio je u južnom Londonu čovek kojeg nikada nije upoznala. Vlada će sada podržati zakon koji je predložio bivši poslovni sekretar Greg Klark.

Klark je rekao: „Javno seksualno uznemiravanje može da utiče na muškarce i dečake, ali treba da bude jasno da ono nesrazmerno pogađa žene i devojčice“.

Predlog zakona koji je predložio pomoćni sud ima za cilj da kriminalizuje: Namerno blizu hodanje  iza nekoga dok se vraća kući noću, upućivanje nepristojnih ili agresivnih komentara osobi, pravljenje nepristojnih ili uvredljivih gestova prema osobi, ometanje puta osobe, vožnja ili vožnja vozilom polako u blizini neke osobe. Ovim biće povećane kazne sa šest meseci na dve godine.

Učesnici kampanje su takođe dodali da je zviždanje i „gledanje“ u nekog kriminalizuju.

BONUS VIDEO: Škola u Beogradu zataškava seksualno nasilje: Više im stalo do ugleda, nego do devojčica

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar