Foto: Shutterstock

Jugoslovenska zastava postala je predmet policijske intervencije juče, 29. novembra, na datum kada se nekada slavio Dan Republike SFRJ. Zastavu bivše države na svoju je kuću okačio 47-godišnji stanovnik Jakšića kod Požege.

Prijavili su ga susedi, a potom je usledila policijska intervencija koja se završila prekršajnom prijavom zbog „vređanja moralnih osećanja građana“.

„Nikome ništa nisam želeo da dokažem ili poručim tom zastavom, ona je bila za mene jer ja poštujem državu u kojoj sam rođen i othranjen. Ta država me napravila čovekom kakav jesam i od svoje prošlosti ne mogu pobeći. Iz tog razloga poštujem tu državu kakva god da je bila – možda nekom nije valjala, no meni jeste“, rekao je Velimir Meničanin za Plusportal.

Razmirica između njega i suseda, tvrdi, nikada nije bilo i dodaje da ne zna šta ih je podstaklo da ga prijave.

„Otkako sam ovde, a tome ima već 20 godina, trpim ustaška obeležja – vešanje ustaških zastava. Ja sam protiv toga. Ustašija me lično vređa – otvoreno to govorim – ali trpim i ćutim. I oni su ljudi, naravno, pa neka vešaju ako imaju tu potrebu, ali ja ne volim da je gledam i ne gledam je stoga me ne može uvrediti“, kazao je Meničanin i dodaje kako ne zna zašto je neko došao i gledao u njegovu zastavu te se time uvredio.

Pri dolasku novinara Plusportala, Velimir Meničanin i njegova supruga su se iznenađeno smejali i komentarisali kako im je cela situacija, zapravo, smešna jer nije zastavu stavio na tuđu kuću već na svoju te ne zna kome je to moglo zasmetati. Oni smatraju kako su svi susedi u dobrim međuljudskim odnosima pa nema potrebe ni za ovakvim sukobima.

„Čitam u medijima kako sam vređao moralna osećanja građana. U slepoj ulici, čija osećanja? Mogla su bitii povređena osećanja samo onoga ko je hteo da bude uvređen. Ovo je slepa ulica, znači tu ne dolazi niko osim nas par ljudi koji tu živimo i sad je taj neko imao potrebu da dođe u nju i bude uvređen. Šta da mu ja radim“, kazao je i dodao kako je ostao iznenađen dolaskom policije, no pritužbi na njihov rad nema jer, kako kaže, bili su korektni.

„Stvarno ne mogu da kažem nijednu lošu reč što se tiče obavljanja njihovog posla. Naravno, ne znam ko me prijavio jer je bila anonimna prijava, no zastavu sam morao da skinem i policija ju je uzela. Siguran sam da to nije niko od mojih suseda, jer ovde je neko došao s namerom da to slika i prijavi – policija je dobila fotografiju. Susedi bi došli peške ne bi autom, a ja sam čuo da je ispred kuće stao auto i brzo se odvezao, žao mi je samo što nisam pogledao ili izašao da vidim šta se događa. Tek kasnije, nakon svega što se dogodilo, sam shvatio da je taj neko ciljano došao slikati zastavu“, kazao je.

Naposletku, Meničanin smatra kako ovde nema nikakvog međunarodnog skandala jer, kako kaže, nije stavio srpsku ili bosansku zastavu nego jugoslovensku.

„Ne bi tu trebalo biti nacionalnih netrpeljivosti, jedino moralnih pitanja… Jer neko je ustaša ili bilo šta drugo. Uglavnom, tako nešto može da smeta samo domaćim ratnim izdajnicima i zločincima. Ako meni, pak, ne smetaju njihove zastave, ni njima ne bi trebale smetati moje, a ja ću iduće godine ponovno postaviti zastavu kao i ove godine ujutro i onda ću je skinuti uveče. Ovaj put, ipak, staviću je u dvorište tako da niko više ne bude ‘moralno uvređen’. Od sada, takođe, ću i ja prijavljivati ljude koji vešaju ustaške zastave jer verujem da me neko od njih i prijavio. Ako ćemo biti tako pokvareni, bićemo“, rekao je.

Iz policije kažu da je zastava Meničaninu privremeno oduzeta, za šta je dobio potvrdu, ali još ne znaju kad će mu biti vraćena.

***

BONUS VIDEO: Nova baza nestalih tokom rata u Jugoslaviji. Može li se rasvetliti sudbina više od 11.000 osoba?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare