Gautam Adani

Treći najbogatiji čovek na svetu Gautam Adani optužen je da je izveo „najveću prevaru u istoriji“ preko svoje korporacije Adani Group sa sedištem u Indiji.

Američki investitor „Hindenburg Research“, koji je započeo prodaju jednog konglomerata putem obveznica, sproveo je dvogodišnju istragu Gautama Adanija, koji poseduje bogatstvo od 125 milijardi dolara.

Firma navodi da su Adani i njegova porodica kontrolisali mrežu ofšor fiktivnih računa koja se koristila za korupciju, pranje novca i krađu od poreskih obveznika, a sve dok su izvlačili novac iz kompanija u njihovom vlasništvu.

„Adani je izveo ovaj gigantski podvig uz pomoć pomagača u vladi i domaće industrije međunarodnih kompanija koje olakšavaju ove aktivnosti“, napisala je kompanija u svom izveštaju objavljenom u utorak.

Foto: EPA/CAMERON LAIRD

Adani grupa je odmah demantovala te tvrdnje i izrazila žaljenje zbog optužbi koje su koštale kompaniju 12 milijardi dolara tržišne vrednosti. Vrednost vodeće kompanije Adani Enterprises u sredu je pala za skoro 4 odsto.

U svom oštrom izveštaju, Hindenburg je doveo u pitanje kako je Adani grupa koristila svoje ofšor entitete u poreskim rajevima kao što su Mauricijus, Karipska ostrva i Ujedinjeni Arapski Emirati, dodajući da određeni ofšor fondovi i fiktivne kompanije poseduju deonice u Adani korporaciji.

U izveštaju se navodi da je sa najmanje 28 filijala upravljao Adanijev stariji brat Vinod ili njegovi ‘bliski saradnici’, dok je Hindenburg istakao istragu indijskih zvaničnika o optužbama za prevaru protiv grupe.

Prema zvaničnicima u tim istragama, Vinod bi prebacio novac iz ofšor kompanije u privatne ofšor fondove u vlasništvu porodice. Taj novac bi potom otišao entitetima na Mauricijusu pre nego što bi se iskoristio za ulaganje u akcije Adani grupe.

„Ako Adani grupa tajno kontroliše značajne količine akcija kojima se javno trguje bez obelodanjivanja, rezultujuća cena akcija Adani kompanija mogla bi se lako manipulisati, kako bi se zadovoljile trenutne potrebe grupe“, zaključio je „Hindenburg“.

Navodno pranje novca ne samo da bi omogućilo konglomeratu da manipuliše akcijama, već bi omogućilo i njegovim kompanijama da „održe farsu finansijskog zdravlja i solventnosti“ uprkos dugovima.

„Hindenburg“ navodi da ključne kompanije Adani koje kotiraju na berzi imaju ‘značajne dugove’, što je celu grupu stavilo u ‘nesigurnu finansijsku osnovu’.

Tvrdilo se da akcije u sedam kompanija koje kotiraju na Adaniju imaju pad od 85 procenata na fundamentalnoj osnovi zbog onoga što se naziva „visokim procenama“. U izveštaju se takođe ističe da je Adani grupa bila predmet četiri vladine istrage, navodeći da je konglomerat nezakonito imao koristi od vladinih programa poreskih kredita.

Adani grupa je odbacila tvrdnje američkog invetitora kao neosnovane, rekavši da je cilj da se ošteti njena reputacija pre velike ponude akcija.

Adani Enterprajses će u petak pokrenuti najveću javnu sekundarnu ponudu akcija u Indiji, sa ciljem da prikupi 2,5 milijardi dolara za finansiranje kapitalnih izdataka i otplatu nekog duga.

Glavni finansijski direktor Adani grupe, Jugešinder Sing, naveo je u saopštenju da je kompanija šokirana izveštajem, nazvavši ga „zlonamernom kombinacijom selektivnih dezinformacija i ustajalih, neosnovanih i diskreditovanih navoda“.

PROČITAJTE JOŠ:

„Grupa je uvek bila u skladu sa svim zakonima“, saopštila je kompanija, ne osvrćući se na konkretne navode koje je izneo Hindenburg.

Zajedno sa padom Adani Enterprajses-a, akcije Adani Transmišen-a su pale za 9 procenata, Adani Ports and Special Economic Zone 6,3 procenta. Adanijeva nova „ACC“ firma je izgubila na vrednosti za više od 8 procenata.

Na tržištima obveznica, obveznice denominirane u američkim dolarima koje je emitovao Adani Grin Enerdži pale su za skoro 15 centi na nešto manje od 80 centi za dolar, pokazali su podaci Tradeveb-a.

Međunarodne obveznice koje su izdale Adani Ports i Spešal Economik Zone, Adani Transmišen i Adani Electrisiti Mumbai zabeležile su sličan pad.

BONUS VIDEO: Mirovni plan Ilona Maska

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar