Foto: SERGEI BOBYLEV / SPUTNIK / KREML/EPA-EFE, Shutterstock, Dmytro Smolyenko / Zuma Press / Profimedia

Ukrajinska tajna služba (SBU) je objavila snimljene telefonske razgovore Vjačeslava Boguslajeva, šefa firme Moto Sič, jednog od najvećih svetskih proizvođača avionskih motora sa sedištem u Zaporžju, koji navodno dokazuju da je sarađivao s Rusima, piše Kijev Independent.

U tim je razgovorima Boguslajev menadžerima ruske kompanije za proizvodnju i popravku helikoptera ponudio motore ukrajinske proizvodnje za njihove vojne helikoptere i sugerisao im da ih prebace kroz Hrvatsku, Kazahstan ili Kirgistan.

Boguslajev je takođe opravdao ruski napad na njegovu fabriku i kazao kako se nada da napredovanje snaga Vladimira Putina neće prestati.

Foto: EPA-EFE/STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAINE /UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE /VADYM SARAKHAN/ATEF SAFADI/RAMIL SITDIKOV / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT/OLEG PETRASYUK

„Mi u Zaporoškoj oblasti imamo nuklearku i hidroelektranu; ukrajinske vlasti su u strahu. Oni će otići. Vladimir Zelenski će biti izbačen, oni će otići i neće biti problema‘, navodno je rekao Boguslajev, prenosi Jutarnji list.

Šef Moto Siča je navodno davno počeo da sarađuje sa ruskim vojnim kompanijama. Neki su telefonski razgovori snimljeni još 2011., navodi SBU.

PROČITAJTE JOŠ:

23. oktobra su ukrajinske vlasti pritvorile Boguslajeva i još neke direktore njegove kompanije iz odeljenja za saradnju sa stranim zemljama.

Pritvorenici su optuženi za uspostavljanje ‘transnacionalnih kanala za ilegalno dopremanje ukrajinskih avio motora‘ Rusiji, kaže SBU, dodajući kako je dobijenu opremu Rusija koristila za ‘proizvodnju i popravku’ svojih jurišnih helikoptera Mi-8, Ka-52 i Mi-28.

Prema SBU, Rusija je ‘masovno‘ koristila upravo te helikoptere protiv Ukrajine.

BONUS VIDEO: Putin uveo ratno stanje: Uvod u totalni rat?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare