Protesti u Moskvi Foto:Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Nekim Rusima koji su uhapšeni zbog protesta protiv uvođenja delimične mobilizacije u zemlji uručeni su pozivi za odsluženje vojnog roka dok su bili u pritvoru, saopštilo je udruženje za ljudska prava OVD-Info. Otkako je Vladimir Putin u sredu najavio prvu veću mobilizaciju u Rusiji od Drugog svetskog rata, letovi iz zemlje su rasprodati, a u nekoliko gradova održani su masovni protesti, koje je policija brzo razbila.

OVD-Info je saopštio da je privedeno najmanje 1.310 demonstranata, a nekima od njih odmah su uručeni pozivi za odlazak u vojsku. Demonstrantu u Moskvi je rečeno da bi mogao da se suoči sa 10 godina zatvora zbog odbijanja da prihvati poziv na mobilizaciju. Prema ruskom zakonu, policija ima ovlašćenja da zaustavi ljude za koje se smatra da izbegavaju mobilizaciju.

Zakon takođe predviđa višegodišnje zatvorske kazne i velike novčane za one koji izbegavaju vojnu službu bez pravnog osnova za izuzeće. „Iz 15 policijskih uprava stiglo je obaveštenje da su privedeni muškarci dobili poziv za mobilizaciju“, navodi se u saopštenju OVD-Info.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije demantovao pomenute navode. Rekao je samo da to „nije protivzakonito“.

Policija nije bila dostupna za komentar, kao ni kancelarija za mobilizaciju, navodi Rojters. Pozivi za mobilizaciju navodno su dostavljeni i novinarima.

Naime, ruska televizija Dožd (Kiša) objavila je da je Artem Kriger, novinar portala SOTA, dobio poziv za vojsku nakon što je uhapšen dok je izveštavao o protestima protiv mobilizacije u Moskvi.

Neki muškarci su u četvrtak, posle odluke o delimičnoj mobilizaciji, požurili na granice. Zabeležene su povećane gužve na graničnim prelazima sa Finskom i Gruzijom, dok su cene avio karata iz Moskve skočile u nebo.

BONUS VIDEO: Haos u Moskvi Policija tuče okupljene, oni uzvikuju „Rusija bez Putina“

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)