Foto:profimedia.rs

Ministarstvo odbrane SAD-a razmatra predlog Boinga da u Ukrajinu pošalje jeftine, male i precizne bombe koje se mogu postaviti na lako dostupne rakete.

Kako saznaje Rojters, reč je o oružanom sistemu za lansiranje sa zemlje (GLSDB) kojeg su zajedno razvili američka vazduhoplovna-vojna kompanija Boing i švedska odbrambena i bezbednosna firma SAAB. Glavna obeležja projektila su mogućnost gađanja ciljeva iz različitih uglova, visoka preciznost i učinkovitost na velikim udaljenostima. Ima domet od 150 kilometara (što je dvostruko više od raketa koje Ukrajinci ispaljuju iz sistema HIMARS i ML270), vođen je GPS-om, može sprečiti određena elektronička ometanja, upotrebljiv je u svim vremenskim uslovima i može se koristiti protiv oklopnih vozila.

Sistem GLSDB kombinuje GBU-39 bombu s raketnim motorom M26. GBU-39, koji funkcioniše kao bojna glava GLSDB-a, ima mala, sklopiva krila koja mu omogućuju da „lebdi“ više od 100 km i gađa mete, prenosi Jutarnji list.

Takvo oružje bi omogućilo ukrajinskim oružanim snagama da napadne daleko iza ruskih linija, dok se zapadni saveznici suočavaju s izazovima da zadovolje potrebe Kijeva za novim oružjem.

Foto:EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Isporuka u proleće 2023.?

GLSDB bi mogao biti isporučen već u proleće 2023. godine jer su njegove glavne komponente lako dostupne i relativno jeftine. Određena količina GLSDB jedinica već je napravljena, ali još uvek postoje brojne logističke prepreke vezane uz nabavku takvog oružja. Boingov plan zahteva izuzeće od otkrivanja cene i „dubinskog pregleda“ koji osigurava da će Pentagon dobiti najbolju moguću ponudu. Bilo kakav dogovor takođe bi zahtevao da najmanje šest dobavljača ubrza isporuke svojih delova i usluga za proizvodnju oružja.

Putinova invazija na Ukrajinu povećala je potražnju za oružjem i municijom američke proizvodnje, dok saveznici SAD-a u istočnoj Evropi naručuju ogromnu količinu oružja za snabdevanje ukrajinskih snaga.

„Radi se o dobijanju količine po niskoj ceni“, rekao je Tom Karako, stručnjak za oružje i sigurnost pri Centru za strateške i međunarodne studije, „Pad zaliha u SAD-u objašnjava žurbu za nabavom više oružja. Zalihe su pale na nivoe niže nego što bismo to želeli i koje će nam trebati da odvratimo sukob u Kini“.

Karako je takođe rekao da je odlazak SAD-a iz Avganistana ostavio na raspolaganju mnogo bombi koje se ne mogu tako lako koristiti s ukrajinskim avionima, ali bi sada trebali potražiti „inovativne načine da ih pretvorimo u oružje sposobno za korišćenje.

Foto:profimedia.rs

Prenamena oružja

Prenamena oružja za redovnu vojnu upotrebu nije nova taktika. Protivvazdušni sistem NASAMS koristi projektile AIM-120, koji su izvorno trebali biti ispaljeni iz borbenih aviona.

PROČITAJTE JOŠ:

GLSDB sistem jedan je od najmanje šest planova za proizvodnju nove municije za Ukrajinu i američke istočnoevropske saveznike, koje SAD trenutačno razmatra. Pentagon takođe razmišlja o ubrzanju proizvodnje granata od 155 milimetara, koje se trenutno proizvode samo u vladinim pogonima, dopuštajući da ih grade i vojno-odbrambeni izvođači radova.

U proizvodnom pogonu u Arkansasu, američki Lokhid Martin udvostručuje napore kako bi zadovoljio rastuću potražnju za mobilnim raketnim sistemima HIMARS, koji su bili uspešni u gađanju ruskih linija snabdevanja, zapovednih mesta i tenkova. Američka kompanija koja proizvodi vojnu opremu trenutno rešava probleme lanca snabdevanja i nedostatak radne snage kako bi udvostručila proizvodnju na 96 raketnih lansera godišnje. Lokhid Martin proizvodi oko 4600 projektila godišnje, a u Ukrajinu ih je do sada poslato više od 5000.

Portparol Pentagona, poručnik Tim Gorman, odbio je da komentariše pružanje bilo kakvih „specifičnih sposobnosti“ Ukrajini, ali je rekao da SAD i saveznici „identifikuju i razmatraju najprikladnije sisteme“ koji bi pomogli Kijevu.

BONUS VIDEO: Haos na samitu G20: Rusija gubi i tradicionalne saveznike, Britanija poslala brutalnu poruku Putinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar