Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Američke kompanije u nepoljoprivrednom sektoru otvorile su u novembru 263.000 radnih mesta, prokoseći agresivnoj akciji Federalnih rezervi da ohladi ekonomiju i smanji inflaciju koja je na višedecenijskom maksimumu.

Stopa nezaposlenosti ostala je stabilna na 3,7 posto, objavilo je danas Ministarstvo rada u najnovijem mesečnom pregledu radnih mesta.

Ekonomisti koje je anketirala agencija za prikupljanje i distribuciju finansijskih informacija, Refinitiv, predviđali su da će tempo rasta zapošljavanja usporiti u novembru na 200.000 novih radnih mesta, i da će stopa nezaposlenosti ostati na 3,7 odsto.

Prosečna zarada po satu porasla je prošlog meseca u SAD za 0,6 procenata u odnosu na oktobar i za 5,1 posto na godišnjem nivou. I ti podaci su nadmašili procene ekonomista, koji su predviđali rast zarada po satu za 0,5 odsto na mesečnom nivou i za 4,9 posto na godišnjem.

Ministarstvo je u današnjem izveštaju revidiralo naviše podatak o novootvorenim radnim mestima u oktobru, i to za 23.000 na 284.000 radnih mesta, dok je pokazatelj za septembar revidiran naniže za 46.000 na 269.000 radnih mesta.

BONUS VIDEO: Mišić: EU i Amerika vide nezavisnost Kosova kao rešenje za stabilnost na Balkanu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar