Donald Tramp Foto:Tolga AKMEN / AFP / Profimedia

Porota na Menhetnu proglasila je dve Trampove kompanije krivim po više optužbi zbog poreske prevare i falsifikovanja poslovnih zapisa povezanih s 15-godišnjom šemom prevare poreskih vlasti.

Donald Tramp i njegova porodica nisu optuženi u ovom slučaju, ali su tužioci više puta spominjali bivšeg predsednika tokom suđenja o njegovoj povezanosti s beneficijama koje su dodeljene određenim rukovodiocima, uključujući stanove koje finansira kompanija, najam automobila i lične troškove.

Presuda o krivici dolazi kada je Tramp pod nadzorom saveznih i državnih tužilaca zbog njegovog rukovanja poverljivim dokumentima i nastojanja da se poništi rezultate izbora 2020.

Bivši predsednik se takođe suočava sa građanskom tužbom od 250 miliona dolara od strane državnog tužioca Njujorka u kojoj se navodi da su on i njegova odrasla deca bili umešani u decenijsku prevaru. Državni tužilac traži da im se, između ostalih kazni, trajno zabrani obavljanje dužnosti službenika ili direktora kompanije u državi Njujork.

Tužilac Džošua Štajnglas rekao je poroti u završnoj reči da odbace argument odbrane da je bivši finansijski direktor Tramp organizacije Alen Vajselberg bio lažni zaposleni motivisan vlastitom pohlepom.

“Cela ova priča da je Donald Tramp blažena neznalica jednostavno nije istinita”, rekao je Štajnglas.

Trampovi advokati su tvrdili da je kompaniju „izdao“ Vajselberg, koji je prvo radio za Trampovog oca Freda još kada je on vodio kompaniju, i tvrdili su da je on razvio šeme na vlastitu odgovornost i za svoju korist.

Tramp je osudio tužilaštvo još pre nego što je presuda uopšte donesena.

„Ubistva i nasilni zločini su na vrhuncu u Njujorku, a kancelarija državnog tužioca potrošila je gotovo sve svoje vreme i novac u svom „lovu na veštice“ zbog naknadnih beneficija, nečega što u istoriji naše zemlje nikada nije tako suđeno na sudu“, napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži.

***

BONUS VIDEO: FBI u Trampovoj vili

Komentari

Svi komentari (0)