Opasni toplotni talas zahvatio je delove Kine, SAD i Evrope. Stari kontinent će se boriti sa toplotnim talasom do vikenda, a klimatska kriza počinje da igra jasniju ulogu u intenziviranju ekstremnih temperatura. Škotski metorolog Skot Dankan objavio je efektan video koji pokazuje kako se toplotni talas kreće sa zapada ka istoku Evrope.

Zašto je tako vruće u ovom trenutku?

Sistem visokog pritiska nazvan Visoki Azori, koji se obično nalazi u blizini Španije, postao je veći i krenuo je dalje na sever, donoseći visoke temperature u Veliku Britaniju, Francusku i na Iberijsko poluostrvo, prenosi Gardijan.

Foto: EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO

Sever Velike Britanije će sredinom nedelje dočekati popuštanje vrelog talsaa, iako će južna Engleska i dalje imati temeperature do skoro 30 stepeni.

Nakon toga se očekuje da će vetrovi krenuti na jug, donoseći vruć vazduh iz severne Afrike i Sahare.

„Krajem nedelje, temperature će biti blizu 40 stepeni Celzijusa, do 45 širom Franuske i Španije“, kaže Eni Šatlvort iz Met Ofica.

Škotski metorolog Skot Dankan objavio je efektan video koji u samo 14 sekundi pokazuje kako se toplotni talas kreće sa zapada ka istoku Evrope:

Španija je na udaru drugog toplotnog talasa ovog leta, sa temperaturama koje su ove nedelje u nekim južnim i jugozapadnim delovima zemlje premašile 44 stepena C.

Ruben del Kampo, portparol državnog meteorološkog zavoda Aemet, izjavio je da se očekuje da će toplotni talas, koji je počeo prošle subote, dostići vrhunac između utorka i četvrtka, ali bi mogao da se protegne i na predstojeći vikend.

Foto: Rosa Veiga / ContactoPhoto / Profimedia

Dugi julski dani i kratne noći znače da jako sunce stvara visoke temperature pri čeu su noćne temperature iznad 20 stepeni. Naučnici su jasni da globalno zagrevanje izazvano ljudima čini svaki toplotni talas intenzivnijim i verovatnijim.

„Svaki toplotni talas koji danas doživljavamo je postao još topliji zbog fosilnih goriva koja smo sagorevali tokom poslednjih decenija“, rekla je dr Friderike Oto sa Kraljevskog koledža u Londonu.

Foto: Rosa Veiga / ContactoPhoto / Profimedia

Koliko će biti vruće?

U Velikoj Britaniji postoji velika šansa da se najtopliji dan u godini do sada dogodi ove nedelje, premašivši 32,7 stepeni Celzijusa koji su zabeleženi 17. juna. Takođe postoji šansa da bi u Britaniji mogao da bude oboren i rekord od 38,7 stepeni koji je zabeležen 2019. godine.

U zapadnoj kontinentalnoj Evropi nastaviće se temperature iznad 40 stepeni Celzijusa. Portugalska vlada je proglasila u petak osmodnevno stanje pripravnosti zbog visokog rizika od požara. Evropa kao celina je upravo doživela drugi najtopliji jun u istoriji sa oko 1,6 stpeeni iznad proseka, sa ekstremim temperaturama zabeleženim od Španije preko Francuske do Italije.

Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Vreo talas stiže i u Srbiju

Ove visoke temperature se neće zadržati samo na zapadu Evrope. Ovaj toplotni talas dolazi i na Balkan, a na udaru će se naći i Srbija.

RHMZ najavljuje da će se zadržati sunčano i ekstremno toplo vreme sa najvišom temperaturom iznad proseka za ovo doba godine.

Novi vreli talas u našu zemlju stiže od ponedeljaka 18. jula. Prema pojedinim prognozama, našu zemlju će pogoditi temperature i do 40 stepeni Celzijusa.

Samo se u subotu očekuje prolazno naoblačenje koje će ponegde usloviti kratkotrajnu kišu ili pljusak sa grmljavinom.

Ada Ciganlija Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Koje su opasnosti?

Toplotni udar i dehidratacija su glavni rizici po zdravlje i posebno pogađaju malu decu i starije ljude. Agencija za zdravstvenu bezbednost Velike Britanije je izdala u petak uzbunu trećeg stepena za jug i istok Engleske i uzbunu drugog nivoa za jugozapad, severozapad i regiona Jorkšira i Hambera.

Vrućina u Italiji Foto:EPA-EFE/Massimo Percossi

„Važno je da budete hidrirani i da nađete haldovinu gde god je to moguće kada u UV zraci najjači između 11 i 15 časova“, rekao je dr Agostinjo Sousa iz UKHSA.

„Ako imate ugroženu porodicu, prijatelje ili komšije, uverite se da su svesni kako mogu da se zaštite od toplog vremena. Mere uključuju navlačenje zavesa kako bi sobe bile hladne, izbegavanje fizičkog napora u najtoplijim delovima dana i nošenje vode ako putujete“, navodi se.

Foto: ChinaImages / ddp USA / Profimedia

Dr Oto ističe da su toplotni talasi daleko najsmrtonosniji ekstremi u Evropi.

„U 2020. godini, samo u Velikoj Britaniji je više od 2.500 ljudi umrlo od vrućina, a oni koi su bili manje vreli i ređi nego ove godine“, navodi se.

Italija Foto: EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Dr Majkl Birn sa Univerziteta Sent Endruz je rekao da ekstremne vrućine predstavljaju ozbiljnu pretnju javnom zdravlju sa kojom je Velika Britanija nedovoljno spremna da se nosi.

Toplotni talasi mogu da imaju značajan uticaj na mentalno zdravlje ljudi, rekao je dr Lorens Vejnrajt sa Univerziteta u Oksfordu. Naveo je da postoje veze između visokih temperature i samoubistava.

Italija Foto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

Da li će se toplotni talasi pogoršati u budućnosti?

Da, dok se ne okonča klimatska kriza.

„Trenutni toplotni talas je opasan podsetnik na sve brže uticaje globalnog zagrevanja“, rekao je Birn.

„S obzirom da se očekuje da će London biti kao Barselona do 2050. godine, Velika Britanija je spremna na sve češće i teže toplotne talase u narednim godinama“, naveo je.

PROČITAJTE JOŠ:

Vrelo i u Kini i SAD

Najmanje 86 kineskih gradova izdalo je upozorenja, a temperature rastu i na jugozapadu i centralnom delu SAD i na Iberijskom poluostrvu.

Kineski meteorolozi predviđaju da će temperatura u nekim gradovima dostići 40 stepeni Celzijusa u naredna 24 sata, prenosi londonski „Gardijan“.

U Šangaju, najmnogoljudnijem kineskom gradu, vlasti su upozorile stanovnoštvo da se pripremi za neuobičajeno toplo vreme.

Otkako je 1873. godine počelo vođenje evidencije o temperaturama, Šangaj je imao samo 15 dana sa temperaturama iznad 40 stepeni Celzijusa.

„Ovo je prevruće za jul. Klima mi je danas upaljena ceo dan i uopšte se ne usuđujem da izađem – čak ni na svoj balkon“, kaže Vang Jing, 35-godišnji građanin Šangaja koji narednih dana planira da radi od kuće.

Jugozapadna i centralna područja SAD su izložena ekstremnim vrućinama, sa 42,2 stepena Celzijusa u Vaku i rekordnim temperaturama izmerenim proteklog vikenda u gradovima u Teksasu, Koloradu, Oklahomi i Arkanzasu.

Predviđa se da će temperature u Teksasu pasti do kraja nedelje, dok će u Arizoni nastaviti da rastu do 45 stepeni Celzijusa koliko se predviđa narednog petka u glavnom gradu države, Feniksu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare