Severna Koreja
Severna Koreja Foto:EPA-EFE/KOREA

Dva tinejdžera u Severnoj Koreji ubijena su od strane streljačkog voda zbog gledanja i prodaje filmova iz susedne Južne Koreje.

Tinejdžeri, za koje se veruje da su imali između 16 i 17 godina, upucani su na aerodromu pred užasnutim meštanima u gradu Hijesan, na granici s Kinom, još u oktobru – iako su se vesti o njihovoj smrti pojavile tek prošle nedelje.

Treći dečak istih godina pogubljen je zajedno s njima zbog ubistva svoje maćehe, a meštani su rekli da su zločini „podjednako loši“.

Strani mediji, a posebno sve što se smatra „zapadnim“, strogo je zabranjeno u Severnoj Koreji – koja ovo zabranjuje svom stanovništvu kako bi održala vladajući režim.

Lider Severne Koreje Kim Džong Un gleda na Južnu Koreju kao na američku marionetsku državu i osetljiv kada bilo koji njen medij pređe granicu, ali uprkos strogim kontrolama, takvi se artikli često krijumčare u zemlju na USB diskovima ili SD karticama.

Oni se obično donose preko granice sa Kinom, a zatim se razmenjuju među Severnokorejcima.

Vladajući komunistički režim koristi doušnike regrutovane iz opšte populacije kako bi uhvatio one koji prodaju diskove. U slučaju dvojice tinejdžera, jedan od ovih špijuna ih je prijavio da su prodavali diskove na lokalnoj pijaci.

Takva pogubljenja su retka u Severnoj Koreji, ali nisu neobična, i obično se koriste da zastraše ljude.

Omladina Severne Koreje uhvaćena dok gleda strane filmove šalje se u disciplinski radni centar, rekao je jedan izvor u Hijesanu.

Drugi prekršaj znači slanje u popravni logor na pet godina zajedno sa roditeljima, kao kaznu za nedisciplinovanje dece.

Ali svako ko bude uhvaćen u distribuciji ili prodaji južnokorejskih filmova može se suočiti sa smrtnom kaznom, čak i ako je maloletnik, dodao je izvor, prenosi Dejli mejl.

***

BONUS VIDEO: Tragedija u Selu na proslavi noći veštica, raste broj poginulih

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare