A1c Tylir Meyer/U.S. Air / Zuma Press / Profimedia, Costfoto / ddp USA / Profimedia, Lcpl. Michael Taggart/U.S. Marin / Zuma Press / Profimedia, Andrew CABALLERO-REYNOLDS / AFP / Profimedia, A1c Tylir Meyer/U.S. Air / Zuma Press / Profimedia, EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia, Costfoto / ddp USA / Profimedia, Shutterstock

Američka vojska oborila je tokom vikenda kineski balon koji je nadletao ključnu vojnu bazu, a smatra se da je korišćen za špijunažu. Ovo je izazvalo oštre reakcije kineskih zvaničnika, koji su poručili da zadržavaju pravo da nastave sa takvim akcijama. Najnovijim trzavicama odnosi dve velike svetske sile dodatno su zaoštreni, zbog čega Amerika pojačava svoju vojnu prisutnost na Pacifiku i priprema marince za potencijalnu kinesku pretnju.

Pentagon je u četvrtak saopštio da je američka vojska otkrila kineski balon za nadzor na velikoj visini iznad kontinentalnog dela Sjedinjenih Država. Tokom vikenda, predsednik Džozef Bajden doneo je odluku da se on obori, što nije naišlo na iole mirnu reakciju u Kini.

Kina navodi da „zadržava pravo“ da se pokrene „slične akcije“ nakon odluke Sjedinjenih Država da obore balon sa velike visine.

Foto: Moore/LOCAL NEWS X /TMX/MEGA / The Mega Agency / Profimedia, A/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„SAD su upotrebile silu da napadnu naš civilni bespilotni vazdušni brod, što je očigledna preterana reakcija. Izražavamo protest protiv ovog poteza američke strane“, naveo je portparol kineskog ministarstva odbrane Tan Kefei u saopštenju.

Iz tog razloga, Kina „zadržava pravo da koristi neophodna sredstva za rešavanje sličnih situacija“, dodao je on.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je optužilo SAD za „preterano reagovanje“ i „ozbiljno kršenje međunarodne prakse“, nakon što su američki vojni borbeni avioni oborili balon iznad Atlantskog okeana. Američki predsednik Bajden pozdravio je akciju kao uspešnu i istakao da je on naložio Pentagonu da sruši balon.

Amerika, specijalne jedinice, vojska
Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Sjedinjene Države veruju da je balon bio umešan u špijunažu, ali Kina je to opovrgla, insistirajući da je reč o civilnom istraživačkom brodu koji je samo „skrenuo sa kursa“.

„Kineska strana je više puta obavestila američku stranu nakon verifikacije da je balon za civilnu upotrebu i da je ušao u SAD zbog više sile – to je bila potpuna nesreća“, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Ipak, ovo je samo jedan u nizu događaja poslednjih nedelja koji su doveli do ozbiljnog zaoštravanja odnosa dve velike sile – Kine i Amerike.

Amerika pojačava vojnu prisutnost na Pacifiku

Zbog niza događaja koji šalju signal da se na istoku nešto priprema, Amerika je odlučila da pojača vojnu prisutnost na Pacifiku, i to formiranjem nove velike vojne baze. Ona će biti skoncentrisana na ostrvu Gvam, koje je deo američke teritorije.

Kina ekonomija
Kina vs Amerika Foto:Shutterstock

Amerika je sklopila novi vojni sporazum sa Japanom, koji podrazumeva da će američki marinci koji se već nalaze u Japanu dobiti ovlašćenje da ispaljuju projektile.

Osim toga, američka vojska dobiće prošireni pristup bazama na Filipinima, što je deo dogovora zbog kojeg je američki ministar obrane Lojd Ostin posetio tu zemlju.

Istovremeno, Amerika osigurava Tajvanu odbrambeno oružje, što je izazvalo bes Pekinga. Ovo ostrvo, iako nezavisno, u Kini se smatra delom teritorije te države.

Foto:Shutterstock

Najviši američki zvaničnici poput komandanta Oružanih snaga generala Marka Milija rekli su da američke obaveštajne službe sugerišu kako je cilj Kine da ojača vojne sposobnosti do nivoa potrebnih za potencijalni napad i zauzimanje Tajvana do 2027. godine.

Pentagon se sprema za sukob sa Kinom

Prema pisanju američkih medija koji se pozivaju na izvore iz Pentagona, američka vojska želi da u svakom smislu bude spremna na potencijalni sukob sa Kinom.

Do promene dolazi nakon što su ratne simulacije otkrile da bi Japan, a posebno Okinava, igrali ključnu ulogu u vojnom sukobu s Kinom, pružajući Sjedinjenim Američkim Državama opcije za raspored i stacioniranje snaga.

POGLEDAJTE JOŠ:

Američka vojska označava Kinu kao ravnopravnu i nadolazeću pretnju, što znači da njena vojska čini strateške korake protiv SAD. Zapravo, kineska mornarica nadmašila je američku mornaricu u veličini flote, a neki stručnjaci su upozorili da američka tehnološka prednost možda neće biti dovoljna za održavanje nadmoći, naroćito kada SAD šalje veliku količinu naoružanja Ukrajini.

Bajden je nedavno naljutio kinesku vladu govoreći naglas ono što je sastavni deo američke spoljne politike – da će SAD odgovoriti ako Kina pokrene vojnu akciju protiv Tajvana, što je odnose dve zemlje, prema ocenama mnogih, dovelo do istorijskog minimuma.

BONUS VIDEO Da li se Kina bavi tajnim policijskim poslovima i u Srbiji?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar