Cetinjski manastir, Manastir Cetinje
Foto: Shutterstock

Crnogorskoj policiji stigle su danas dve prijave. Jednu su, zbog širenja verske i nacionalne mržnje, pokušaja skrnavljenja svetinje i ugrožavanja sigurnosti sveštenih lica, podneli sveštenici Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) Srpske pravoslavne crkve, drugu je podnela građanka protiv jednog sveštenika zbog fizičkog napada.

Uprava policije (UP) Crne Gore saopštila je danas da su njeni službenici u Cetinju, postupajući po dve prijave, od kojih su jednu podneli sveštenici Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP), a drugu jedna građanka, prikupili obaveštenja od više osoba.

„U Cetinjski manastir je ušla grupa građana i tom prilikom je prvo došlo do verbalnog sukoba sa sveštenim licima, a potom i do fizičkog konflikta između dve osobe. Pripadnik Uprave policije koji se nalazio na licu mesta je sprečio dalji sukob“, ističe se u saopštenju UP.

Oni su dodali da su cetinjskoj policiji sveštenici MCP podneli prijavu u odnosu na širenje verske i nacionalne mržnje, pokušaj skrnavljenja svetinje i ugrožavanje sigurnosti sveštenih lica, dok je jedna građanka podnela prijavu protiv jednog sveštenika za fizički napad.

„Službenici Odeljenja bezbednosti Cetinje su o događaju obavestili državnog tužioca u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici koji se izjasnio da se u ovom događaju ne stiču elementi krivičnog dela iz njihove nadležnosti. Pripadnici policije su prikupili obaveštenja u svojstvu građana od više osoba na okolnosti obe prijave, o čemu je obavešten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Cetinju koji će se naknadno izjasniti o pravnoj kvalifikaciji događaja“, piše u saopštenju UP.

MCP tvrdi da je današnji incident u Cetinjskom manastiru režiran, te da se grupa građana okupila da bi provocirala i izazvala nemire.

Deo medija preneo je prethodno da je u jutarnjim satima, nakon održanog protesta grupe građanki ispred manastira protiv najavljenog potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) došlo do incidenta kada je sveštenik MCP navodno fizički pokušao da spreči jednu od okupljenih demonstrantkinja, Maju Miličković, da se pokloni moštima Svetog Petra Cetinjskog.

Iz MCP poručuju da je pristup Cetinjskom manastiru i ćivotu Svetog Petra dozvoljen svim građanima po pravilima kućnoga reda, kao što je bio dozvoljen i ovoj grupi građana, ali da su pojedinci počeli sa glasnim, prizemnim i besmislenim uvredama na račun monaha.

„U Cetinjski manastir se dolazi da se primi blagoslov i da se Bogu pomoli, a ne da se svađa sa monasima i da se pred ćivotom Svetoga Petra izvode privatni performansi i stvara nered“, naglašavaju iz MCP, ukazujući istovremeno da se protest može održati na javnom mestu po prethodnoj prijavi, a da protesti u verskim objektima nisu dozvoljeni važećim propisima.

„Vijestima“ je ranije iz policije potvrđeno da su prijavu prvo podneli sveštenici MCP, a nakon toga i učesnice performansa.

Nikolić: Osuđujemo napad sveštenika Crkve Srbije na Maju Miličković

Portparol Demokratske partije socijalista (DPS) Miloš Nikolić saopštio je da osuđuju „napad sveštenika Crkve Srbije na Maju Miličković, istaknutu građansku aktivistkinju“.

„Današnje neprimereno ponašanje i agresija ispoljena prema njoj mora naići na hitnu osudu svih društveno relevantnih subjekata kako se slični događaji ne bi ponavljali u budućnosti. Očekujemo reakciju nadležnih organa, i procesuiranje ovog slučaja, koji je uznemirio crnogorsku javnost“, napisao je Nikolić na Tviteru.

Crnogorski ženski lobi: Neljudski, bahati i nasilnički čin sveštenika Cetinjskog manastira rezultirao nedopustivim nasiljem nad Miličković

Crnogorski ženski lobi saopštio je da je „današnji mirni prostest aktivistkinja ispred Cetinjskog manastira obeležilo fizičko i verbalno nasilje sveštenika nad aktivistkinjom Majom Miličkovic u trenutku kada se ona molila nad ćivotom Svetoga Petra Cetinjskog „.

„Na osnovu medijski objavljenih snimaka, očigledno je da sveštenik agresivno prekida molitvu i zatvara ćivot ispred aktivistkinje Maje Miličković u momentu kada se ona moli za crnogorski narod, crkvu i državu. Na sami pomen bilo čega crnogorskoga sveštenik ne dozvoljava dalji molitveni ritual Miličkovićke što jasno ukazuje i potvrđuje nemerljivu količinu animoziteta, prezira, neprihvatanja i diskreditacije svega što je crnogorsko“, ističe se u saopštenju Crnogorskog ženskog lobija koje potpisuje aktivistkinja Aida Petrović.

U saopštenju se dodaje da je „ovaj neljudski, bahati i nasilnički čin sveštenika Cetinjskoga manastira rezultirao nedopustivim nasiljem nad aktivistkinjom Majom Miličković o čemu postoji i službena zabeleška lekara“.

„Koga ovakav sveštenik može savetovati da ne čini greh ili ga podučavati kako se treba moliti kada on lično i to nad ćivotom crnogorskog svetitelja Svetoga Petra Cetinjskog propagira i čini greh nasiljem nad ženom? Sva sveštena lica bi trebalo da ličnim primerom pokazuju da su tu gde jesu radi širenja mira, suživota i poštovanja verske i svake druge različitostii slobode. Ali ne, sveštenici SPC su se drznuli da udaraju na žene, raspravljaju o njenoj ličnoj odluci i pravu nikako njihovom, da li ili ne dozvoliti abortus, jednom rečju, da živote žena učine nevidljivim i pokornim da na svaki pokušaj bilo kakvog bunta stave veto na ono što se njima ne dopada ili im zarad ličnih i crkvenih interesa ne odgovara“, piše u saopštenju.

Navodi se da „u iščekivanju brze reakcije i adekvatne sankcije nadležnih organa prema svešteniku nasilniku zbog učinjenog nasilja nad aktivistkinjom Majom Miličković, Crnogorski ženski lobi najoštrije osuđuje današnje nasilje i poručuje: društvu u kome netrpeljivost i mržnja prema ženama raste svakodnevno, gde je nasilje normalizovano i prihvatljivo pridružio se i sveštenik SPC uz ćutanje i odobravanje ostalog sveštenstva i Mitropolita Joanikija, jer reagovanja na današnje nasilje i osude istoga nije bilo“.

„Nastavićemo da insistiramo na odgovornost sveštenog lica za nasilje nad aktivistkinjom Miličković i time podržavamo pravo svih žena na život bez nasilja ne podržavajući nikada antievropske i anticivilizacijske politike, koje se nameravaju nametnuti Crnoj Gori kao obrazac verskog, duhovnoga i političkoga ponašanja, i suprostavi je Evropi i svim evropskim vrednostima“, zaključuje se u saopštenju Crnogorskog ženskog lobija.

Bonus video: Dramatični momenti sa Cetinja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar