Foto:Shutterstock/Casimiro PT/Tanjug/AP Photo/John Minchillo/Tanjug/AP Photo/Andreea Alexandru

Čarls Mekgonigal, bivši agent FBI-ja optužen je da je pomogao ruskom oligarhu Olegu Deripaski da izbegne američke sankcije. Međutim, američki istražitelji ubrzo su otkrili veze Mekgonigala sa Zapadnim Balkanom. Kako se sumnja, on je uzimao novac i poklone od balkanskih zvaničnika za razne usluge. Zasad je utvrđeno da se viđao sa premijerom Albanije Edijem Ramom, ali i da je uzimao novac od neimenovanog albanskog tajkuna - sve kako bi im obezbedio kontraobaveštajne podatke.

Mekgonigal (54) je priveden nedavno, ali je ubrzo pušten da se brani sa slobode uz kauciju od 500.000 dolara. Protiv njega su sada podignute dve optužnice. Jedna se bavi njegovom saradnjom sa omiljenim oligarhom ruskog predsednika Vladimira Putina, kom je omogućavao da posluje uprkos sankcijama koje su mu uvedene nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Pored toga, on je pokušavao da nagovori američke zvaničnike da Deripaski iste sankcije ukinu, prenosi Dejli mejl.

Čarls Megonigal Foto: Printscreen/YouTube/Leo Reis

Tajni sastanci u Albaniji

U drugoj optužnici navodi se da je Mekgonigal dobio 225.000 dolara u kešu od neimenovanog albanskog obaveštajca, a sve dok je bio na čelu kontraobaveštajne kancelarije FBI-ja u Njujorku. On je navodno od FBI-ja sakrio tajni put u Albaniju 2017. godine, gde se sastao sa premijerom te zemlje Edijem Ramom.

On je tada navodno Rami dao povreljive podatke FBI-ja, ali i savete kako da dođe do unosnih dozvola za bušenje nafte. Istražitelji navode i da je on primao novac od pojedinih balkanskih zvaničnika, ali njihova imena nisu otkrivena.

Veze s Deripaskom

Američki tužioci sumnjiče Mekgonigala da je sklopio savez sa bivšim sovjetskim diplomatom Sergejem Šestakovim, koji mu je omogućio saradnju sa oligarhom Olegom Deripaskom.

Edi Rama Foto:Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

On je tako učestvovao, ali i nadgledao pojedine istrage protiv Deripaske, ali je u tajnosti uzeo od njega novac kako bi pokrenuo istragu protiv drugog oligarha. Istovremeno, pokušao je i da mu ukine sankcije koje su mu SAD uvele.

Šestakov, koji je radio kao prevodilac za savezne sudove i tužioce u Njujorku nakon što je otišao u diplomatsku penziju 1993. godine, pomogao je u povezivanju Mekgonigala sa Deripaskom, navodi se u optužnici.

Dok je Mekgonigal još uvek radio za FBI, Šestakov ga je upoznao sa bivšim sovjetskim i ruskim diplomatom koji je funkcionisao kao agent Deripaske, navodi se u optužnici.

Ime te osobe nije navedeno u sudskim dokumentima, ali američko ministarstvo pravde kaže da se „u izveštajima javnih medija priča da je u pitanju ruski obaveštajac“.

Oleg Deripaska
Oleg Deripaska Foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Prema optužnici, Šestakov je od Mekgonigala zatražio pomoć da agentova ćerka bude na stažiranju u antiterorističkim i obaveštajnim jedinicama njujorške policije.

Nakon povlačenja iz FBI-ja,Mekgonigal je 2019. godine radio kao konsultant i istražitelj za međunarodnu advokatsku firmu koja je pokušavala da poništi sankcije Deripaski, što je proces poznat kao „ukidanje sa crne liste“.

Advokatska firma je platila Mekgonigalu 25.000 dolara preko korporacije u vlasništvu Šestakova, navode tužioci, iako je posao na kraju prekinut zbog pandemije virusa korona.

Njegov advokat je rekao da gaji puno poverenje u svog klijenta i njegovu nevinost.

POGLEDAJTE JOŠ:

Mekgonigal je radio za FBI od 1996. do penzionisanja 2018. godine, a od 2016. do napuštanja biroa bio je specijalni agent zadužen za kontraobaveštajno odeljenje FBI u terenskoj kancelariji u Njujorku.

Pored toga što je učestvovao u istragama visokog profila, uključujući istragu Roberta Milera o navodnim vezama Rusije sa predsedničkom kampanjom Donalda Trampa 2016. godine, on je takođe vodio tim FBI koji je istraživao zašto su doušnici CIA u Kini bili hapšeni i ubijani. Ovo je istraga koja je vodila do hapšenja i osude kineskog dvostrukog agenta Džerija Čuna Šing Lija.

Sada je, međutim, Mekgonigal optužen da je konstruisao sopstvenu mrežu obmane u više šema kako bi profitirao od ilegalnih inostranih uplata.

BONUS VIDEO Ana Brnabić dočekala Edija Ramu na beogradskom aerodromu

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare