Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Sat Sudnjeg dana postavljen je na 90 sekundi do ponoći, što predstavlja vreme "opasnosti bez presedana", uglavnom zbog ruske invazije na Ukrajinu.Ovo je najbliže ponoći što je sat ikada bio otkad je prvi put predstavljen 1947. godine, javlja Gardijan.

Rejčel Bronson, predsednica i izvršna direktorka Biltena atomskih naučnika, rekla je da je odluka o pomeranju sata unapred s prošlogodišnjih 100 sekundi do ponoći donesena „uglavnom, ali ne isključivo, zbog sve većih opasnosti u ratu u Ukrajini“. Kazaljke na satu Sudnjeg dana bile su na 100 sekundi do ponoći od januara 2020. godine.

Naučnici su istakli da je sporazum o nuklearnom oružju između Rusije i SAD-a „ugrožen“.

„Ukoliko dve strane ne nastave pregovore i ne pronađu osnovu za daljnja smanjenja, ugovor će isteći u februaru 2026. To bi eliminisalo međusobne inspekcije, produbilo nepoverenje, podstaklo trku u nuklearnom naoružanju i povećalo mogućnost nuklearne razmene“, navodi se u ssopštenju.

Inače, sat Sudnjeg dana je hipotetički sat koji meri koliko nas deli od apokalipse i predstavlja osudu opasnosti za ljudsku egzistenciju od strane vodećih naučnika i stručnjaka za bezbednost. Odluku o vremenu koje pokazuje sat Sudnjeg dana donosi tim naučnika među kojima je i 13 dobitnika Nobelove nagrade.

Nivo propasti utvrđuje se analizom podataka koji se protežu od onih o informatičkom ratovanju do opasnih tehnologija poput krivotvorenih video i zvučnih zapisa ili stupnja militarizacije svemira i razvoja hipersoničnog oružja.

„Pokazujemo koliko je svet blizu katastrofi u sekundama – u satima ili čak i minutama“, rekla je Rejčel Bronson, predsednica društva atomskih naučnika, objavljujući promenu.

***

BONUS VIDEO: Rusi raketirali Kijev u novogodišnjoj noći – pogođen hotel u centru grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar