Foto: Li Muzi / Avalon Editorial / Profimedia

Savet bezbednosti UN-a pozitivno je odogovorio na zahtev ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, pa će se danas, zbog današnjih jakih ruskih napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, održati hitna sednica Saveta bezbednosti.

Podsetimo, ukrajinski predsednik večeras je zatražio hitan sastanak Saveta bezbednosti UN-a. Poziv Zelenskog usledio je nakon današnjeg žestokog ruskog raketnog udara na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Hitna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Ukrajini zakazana je za sredu, rekao je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

Očekuje se da će ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski govoriti na hitnoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o šteti koju su najnoviji ruski napadi učinili civilnoj infrastrukturi na teritoriji Ukrajine.

Portparol misije SAD pri Ujedinjenim nacijama rekao je da su SAD, Albanija i Ukrajina zatražile da se održi hitna sednica danas kako bi razgovarali o „masovnim raketnim udarima koje je Rusija izvela širom Ukrajine“, prenosi Rojters

Šef stalne misije Rusije u UN Dmitrij Poljanski rekao je da je Zelenski najavljen kao govornik na sastanku putem video poziva, što je, kako je rekao, kršenje proceduralnih pravila Saveta.

„Ukrajinci su danas, uplašeni našim napadima  zatražili hitan sastanak Saveta bezbednosti UN“, napisao je Poljanski na svom Telegram nalogu.

„Mi smo neslomljivi ljudi“

U današnjim napadima na Kijev su, ubijene najmanje četiri osobe, među kojima i 17-godišnja devojka. Zelenski je zahvalio predstavnicima Europskog parlamenta koji su danas proglasili Rusiju državnim sponzorom terorizma.

„Rusija je dokazala celom svetu da zaslužuje tu klasifikaciju lansiranjem 67 projektila na našu infrastrukturu, energetska postrojenja, na obične ljude“, rekao je Zelenski pa dodao:

„Popravićemo sve to. Proći ćemo kroz ovo, jer mi smo neslomljivi ljudi“.

Ukrajinska državna atomska agencija Energoatom saopštila je ranije danas da je nekoliko blokova ukrajinske nuklearne elektrane Pivdenoukrajinska ugašeno zbog gubitka električne energije tokom ruskih vazdušnih napada širom Ukrajine.

***

BONUS VIDEO: Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar