Foto: Tanjug/AP

Proruske vlasti Hersona, najvećeg ukrajinskog grada pod ruskom okupacijom, danas su naredile hitnu evakuaciju civila.

Evakuacija se sprovodi već danima, ali donedavno su vlasti preporučale civilima da se evakuišu iz grada, a danas se situacija promenila pa je umesto preporuke stigla – zapovest.

Skaj njuz razgovarao je s Vladom (ime je promenjeno zbog zaštite identiteta), stanovnikom Hersona, koji tvrdi da se ne radi (samo) o evakuaciji civila.

Foto: Tanjug/AP

„Beže kolaboratori okupatora, oni koji su organizovali referendum“

„Ovo nije evakuacija civila. Beže kolaboratori i oni koji su došli pomoći okupatorima“, govori Vlad, lokalni pisac, aktivista i organizator protesta protiv ruskih okupatora, prenosi Index.hr.

„Većinom se radi o porodicama ruskih zvaničnika. Beže i kolaboratori koji su pomagali Rusima s organizacijom referenduma. Među njima ima i učitelja i lekara, radnika gradskih službi i radnika vrtića. Većinom se radi o onima koji su uzeli ruske pasoše“, navodi Vlad.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski aktivista navodi da su Rusi u Herson nakon okupacije grada u martu doveli niz službenika iz Rusije, koji su pomogli pri organizaciji tzv. referenduma na temelju kojeg je Vladimir Putin proglasio regiju Herson ruskom teritorijom.

PROČITAJTE JOŠ:

„U grad stižu mladi, mobilizovani vojnici“

Vlad navodi kako u grad stižu mladi ruski vojnici.

„Mislim da se radi o mobilizovanim vojnicima, vidimo da hodaju gradom u svežim, čistim uniformama. Čisti su, nisu zaprljani kao neko ko je dugo ovde, i vrlo su mladi. Puno njih nosi naočare, vidi se da su studenti i da nisu profesionalni vojnici“, navodi Vlad.

„U poslednjih nekoliko dana video sam da odvoze vatrogasna vozila, vozila hitne pomoći, opremu iz klinike za tumore i regionalne bolnice… sve što ima neku vrednost. Odvoze to brzo, trpaju u automobile i voze na Krim. To je pljačka grada“, zaključuje ukrajinski aktivista iz Hersona.

BONUS VIDEO: Putin uveo ratno stanje: Uvod u totalni rat?

Komentari

Svi komentari (0)