Foto: EPA-EFE/YONHAP

Korejanci će uskoro biti godinu ili dve stariji, zahvaljujući novom zakonu koji je usvojen u četvrtak i koji ima za cilj da standardizuje računanje godina u zemlji. U Južnoj Koreji postoje tri računanja godina- "međunarodno godište", "korejsko godište" i "kalendarsko godište".

Parlament Južne Koreje je doneo odluku da od juna 2023. svi zvanični dokumenti moraju da koriste standardno „međunarodno godište“, prenosi CNN.

Ta odluka, koja je usledila posle dugotrajne debate o ovom pitanju, uskladiće zemlju sa većinom ostatka sveta i smanjiti pravne razlike koje proizilaze iz upotrebe tri različita sistema.

U Južnoj Koreji, „međunarodno godište“ osobe se odnosi na broj godina od njenog rođenja i počinje od nule – isti sistem koji se koristi u većini drugih zemalja.

U svakodnevnom životu, većina Južnokorejaca će reći da imaju „korejske godine“, koje bi mogle biti jednu ili čak dve godine starije od njihovog „međunarodnog godišta“.

Prema ovom sistemu, bebe se smatraju starom godinu dana na dan kada su rođene, sa godinom koja se dodaje svakog 1. januara.

U nekim okolnostima, Južnokorejci takođe koriste svoje „kalendarsko godište“ – neku vrstu mešavine između međunarodnog i korejskog godišta, koji smatraju da bebe imaju nula godina na dan kada su rođene i dodaju godinu dana njihovom uzrastu svakog 1. januara.

PROČITAJTE JOŠ:

Korejski pevač Psy, popularne pesme „Gangnam Stiyle“ je rođen 31. decembra 1977. godine, po međunarodnom godištu smatra se da ima 44 godine,  45 godina po kalendarskoj godini i 46 godina korejskog uzrasta.

Većina ljudi koristi korejsko doba, koje ima svoje korene u Kini, u svakodnevnom životu i društvenim scenarijima, dok se međunarodno godište češće koristi za pravne i službene stvari, na primer, kada se radi o građanskim zakonima.

Međutim, neki zakoni, uključujući one koji se odnose na zakonsku starosno doba za piće, pušenje i vojnu obavezu – koriste kalendarsku godinu.

Zakon usvojen u četvrtak će standardizovati upotrebu međunarodne starosti u svim „sudskim i administrativnim oblastima“, navodi se na sajtu parlamenta i dokumentima u vezi sa nacrtom.

„Država i lokalne samouprave će podsticati građane da iskoriste svoje ‘međunarodno godište’ i  sprovesti neophodnu promociju“, navodi se.

Odluka je rezultat višegodišnje kampanje zakonodavaca koji nisu zadovoljni sistemom.

BONUS VIDEO: Tragedija u Selu na proslavi noći veštica, raste broj poginulih

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar