Jevgenij Prigožin,Sergej Šojgu i Vladimir Putin Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia, EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV, Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia, Shutterstock

Od leta traje velika bitka za Bahmut. U vreme velike ukrajinske kontraofanzive u kojoj je oslobođena oblast oko Harkova, ovaj grad poznat i kao "mašina za mlevenje mesa" slovio je za jedino mesto na bojnom polju na kom su Rusi napredovali. Tada se govorilo o mogućem padu grada. Više od pola godine kasnije, Bahmut još nije pao. Poslednjih nedelja bilo je glasina o tome, ali se i dalje ništa konkretno nije dogodilo. Zapravo, može se reći da su spekulacije o tome sada već pale u zaborav.

Ipak, daleko od toga da su borbe na frontu utihnule. One su i dalje žestoke. Još burnije je ono što se dešava u vrhu ruske vojske, piše Index.hr.

Poslednjih nedelja mnogo se govori o narušenim odnosima paravojne ruske formacije Vagner, koja mesecima predvodi napade na ovaj grad i regularne vojske. Odnosno varnicama između prvog čoveka ruskih plaćenika Jegenija Prigožina i vlade u Kremlju. U ovom kontekstu, vredi napomenuti da je Prigožin pisao ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu.

Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia, Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia, Ignacio Marin / AFP / Profimedia, Ignacio Marin / AFP / Profimedia, Shutterstock

Pismo je objavio na Telegramu, a u njemu Prigožin piše da Vagner kontroliše 70 odsto Bahmuta. S obzirom na to da je Prigožin više puta najavljivao kraj bitke i „oslobođenje grada“, a koje se nije desilo, pitanje je koliko mu se može verovati.

„Situacija je teška, veoma teška, neprijatelji se bore za svaki metar“, rekao je Prigožin.

Ono što bi posebno trebalo istaći jeste da je Prigožin pozvao Šojgua da sprovede mere za sprečavanje potencijalne ukrajinske ofanzive krajem marta ili početkom aprila i da spreči opkoljavanje Vagnerovaca u Bahmutu.

Ukrajina rat Bahmut Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos

Iz ovoga se možda mogu zaključiti dve stvari – da Prigožin ne veruje da su Bahmut i okolina dovoljno utvrđeni i sigurni da odbiju moguću ofanzivu, i da Prigožin ne veruje dovoljno trupama oko grada.

A šta se dešava u bitkama za grad?

Rusi su nastavili da napreduju oko Bahmuta tokom poslednja dva dana. U jugozapadnom delu grada probili su se južno od kvarta Koršunškoho. Na severu grada prišli su industrijskom kompleksu AZOM.

Pročitajte još:

Prema informacijama koje dele ruski vojni blogeri, Vagnerovci deluju na pet frontova unutar samog grada. Možda najznačajnija informacija, iako nepotvrđena, jeste da su Vagnerovci prišli na 800 metara od zgrade gradske uprave. Ovo sugeriše da se zaista približavaju centru grada.

Čini se da su ruski izvori posebno zabrinuti zbog mogućnosti ukrajinskih kontranapada u Bahmutu, a nekoliko njih tvrdi da se ukrajinske snage gomilaju zapadno od Bahmuta u blizini Kostjantinovke i Časiv Jara.

Ukrajinski generalštab izvestio je 19. i 20. marta da su ukrajinske trupe odbile ruske napade na sam Bahmut i na nekoliko drugih mesta u okolini.

BONUS VIDEO Bitka za Bahmut 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar