Foto:EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Nakon što su se Rusi povukli iz Hersona na jugu Ukrajine, pripremaju se za potencijalnu novu bitku na jugoistoku zemlje. U regiji Zaporožje ruske se snage pregrupišu i jačaju odbrambene položaje.

„Svi pričaju o Zaporožju“, rekao je za Vašington post Konrad Muzika, predsednik konsultantske firme Ročan Konsalting.

Uprkos ruskom premeštanju snaga u Zaporožje, ne postoje dokazi o gomilanju ukrajinskih trupa i naznaka da Ukrajinci planiraju skoro da pokrenu ofenzivu na tom području.

Moguće je da Ukrajinci žele da prošire glasine o planiranom navodnom napadu na Zaporožje, dok ustvari ofanzivu spremaju negde drugde. To su već učinili tokom leta, kad se nedeljama pričalo o ukrajinskim pripremama za napad na Herson.

Umesto toga, došlo je do munjevite ofanzive u severoistočnoj regiji Harkov, prenosi Jutarnji list.

Foto: EPA-EFE/STR/STRINGER, EPA-EFE/ALESSANDRO GUERRA/SERGEY SHESTAK/ROMAN PILIPEY

Za sada ukrajinske snage strpljivo čekaju na južnom frontu dok temperature nastavljaju da padaju, a tlo se smrzava. Zemlja je još uvek dovoljno blatnjava da vozila u njoj zaglave, pa vojnici čekaju na bolje uslove.

Njihov glavni fokus je zadržati odbrambenu poziciju, odmah iza linije fronta i sprečiti Ruse da napreduju prema severu, do auto-puta koja povezuje Zaporožje s regijom Donjeck.

PROČITAJTE JOŠ:

„Naš dugoročni cilj je kretanje na jug do Azovskog mora. S pravim zamahom, mogli bismo okružiti trupe koje su sada na istočnoj obali reke Dnjepar nakon predaje grada Hersona i gradova na zapadnoj obali“, rekao je Viktor Dadak, zamenik zapovednika ukrajinske jedinice teritorijalne odbrane.

Prema grubim obaveštajnim procenama, oko 30.000 ruskih vojnika nalazi se na istočnoj obali reke Dnjipar.

Nakon što je napustila grad Herson, Rusija je redistribuirala svoje trupe na istok, pojačavajući svoju prisutnost u Zaporožju.

Iako će relativno ravan teren i nedostatak reka u regiji Zaporožje Ukrajini olakšati prodor prema jugu, to će takođe vojnicima dati manje mesta za skrivanje.

„Mislim da Ukrajinci verovatno razmatraju nekoliko područja gde potencijalno mogu izvesti kontranapad“, rekao je Muzika. „Zaporožje je najočitije područje, što verovatno znači da se tamo neće dogoditi.“

Pitanje je imaju li ukrajinske snage raspoložive jedinice i oružje za izvođenje ofanzive u nadolazećim mesecima, posebno nakon žestokih borbi u Hersonu.

„Čini se da je jedan od dugoročnih ciljeva ofanziva koja preseca jug do okupiranog Melitopolja“, rekao je Majkl Kofman, vojni analitičar. „Pitanje je mogu li to učiniti ove zime ili sledećeg proleća.“

BONUS VIDEO: Soba za mučenje u Hersonu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar