Foto: MICHAEL KAPPELER / AFP / Profimedia

Najviši spoljnopolitički pomoćnik nemačkog kancelara Olafa Šolca sugerisao je u ponedeljak da bi Evropa trebalo više da se fokusira na očuvanje dugoročnih odnosi sa Rusijom, a manje na specifičnosti isporuka nemačkih tenkova Ukrajini.

U retkom javnom nastupu, Jens Plotner, dugogodišnji arhitekta nemačke politike prema Rusiji, tvrdio je da su debate o vojnoj podršci Nemačke Ukrajini, koja se često kritikuje, vođene groznicom koja propušta veća pitanja u mnogim slučajevima.

Konkretno, ukazao je na dugotrajnu sagu o tome da li Nemačka treba da snabdeva ukrajinsku vojsku takozvanim borbenim vozilima pešadije „Marder“, što je Šolc do sada odbijao da uradi.

„Možete popuniti mnogo novinskih stranica sa 20 Mardera, ali veći članci o tome kakav će zapravo biti naš odnos sa Rusijom u budućnosti su nekako ređi“, rekao je Plotner, govoreći o Nemačkom savetu za spoljne odnose, prenosi Politiko.

„I to je pitanje koje je barem jednako ubedljivo i relevantno“, rekao je on.

Pored svih primedbi, Plotner je takođe pozvao na mekši pristup prema Kini i tvrdio je da Ukrajini ne bi trebalo odboravati nikakve „propuste“ na njenu kandidaturu da postane članica EU samo zato što je bila napadnuta od strane Rusije.

Njegovi stavovi, koji sada bacaju drugačije svetlo na delovanje Nemačke, brzo su privukli pažnju spoljnopolitičkih stručnjaka, pre nego što su doveli do kritika nekih istaknutih političara.

Ove primedbe „otkrivaju razmišljanje poslednjih decenija koja su nas dovela u ovu užasnu situaciju“, napisala je na Tviteru Mari-Agnes Štrak-Cimerman, koja predsedava odborom za odbranu nemačkog parlamenta i članica je liberalne Slobodne demokratske partije, koja je deo vladajuće koalicije sa Šolcovim Socijaldemokratama i Zelenima.

Foto: KAY NIETFELD / AFP / Profimedia

„Sigurno nije vreme da se lepo razmišlja o Rusiji, već sa da se pomogne Ukrajini“, dodala je.

Ove primedbe će verovatno pojačati argumente da kancelar i njegova partija SPD odugovlače oko istorijskih veza sa Rusijom i straha da će naštetiti budućim odnosima sa Moskvom, pored njihove izražene brige o pokretanju Trećeg svetskog rata.

Plotner nije član Šolcove partije, ali njegova karijera je usko vezana za vodeće socijaldemokratske političare.

Olaf Šolc Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Od 2014. do 2017. godine bio je glavni pomoćnih bivšeg ministra spoljnih poslova SPD Franka-Valtera Štajnmajera, sada predsednika Nemačke. Tokom tog vremena, Plotner je bio blisku uključen u izradu mirovnih sporazuma iz Minska iz 2014. i 2015. godine koji su imali za cilj okončanje borbi na istoku Ukrajinu, a koji nikada nisu sprovedeni.

Kasnije je Plotner unapređen u političkog direktora pod ministrom spoljnih poslova SPD-a Hajkom Masom, pre nego što je dobio posao kod Šolca.

Ambasador Ukrajine u Nemačkoj je ranije prozvao Plotnera, imenujući ga u aprilu kao deo „paukove mreže kontakata sa Rusijom“ koju je Štajnmajer tkao decenijama.

Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia, EPA/EFE

Plotner je u ponedeljak uveče branio rezultate Berlina u isporuci oružja Ukrajini, rekavši da je nemačka vlada snabdevala ukrajinsku vojsku „rano“ i „kontinuirano“, radeći „sa onim što mogu da urade i sa onim što mogu da proizvedu“.

Nemačka je poslala Ukrajini lakše oružje poput protivtenkovskih i protivvazdušnih raketa i trenutno obučava ukrajinske vojnike na tenkovima protivvazdušne odbrane „Gepard“ i najsavremenijim haubicama. U Ukrajinu je stigla i prva isporuka teškog naoružanja u vidu samohodnih haubica koje je Berlin poslao toj zemlji.

PROČITAJTE JOŠ:

„Pancerhaubice 2000 konačno su postale deo aresenala haubica ukrajinske artiljerije“, objavio je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov na Tviteru i zahvalio nemačkoj koleginici Kristini Lambreht.

U odvojenim primedbama koje su izgledale usmerene na sve tvrđi stav američke vlade prema Kini, Plotner je upozorio da bi pokušaji da se ekonomski odvoje od Kine doveli do toga da se Peking i Moskva još više udruže.

„Verujem da naš cilj mora biti da pokušamo da smanjimo sistemsko rivalstvo sa Kinom koliko god je to moguće“, rekao je Plotner, naglašavajući potrebu da se sa Kinom ostale zemlje angažuju po pitanju klimatskih promena.

Na pitanje o težnjama Ukrajine da postane članica EU, Plotner je rekao da postoje jasne procudure i pravila koja regulišu taj proces. On je naglasio da ne sme biti popusta za ispunjavanje kriterijuma za pristupanje, kao što su demokratske i institucionalne reforme.

„Samo zato što ste napadnuti, ne poboljšavate automatski vladavinu prava“, rekao je on.

BONUS VIDEO: Intervju osuđenih Britanaca iz januara 2022.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Svi komentari (1)