Flordelis dos Santos de Souza Foto: Michel JESUS / AFP / Profimedia

Velika brazilska zvezda, gospel pevačica, vođa evangelističke crkve i bivša kongresmenka Flordelis dos Santos de Souza (60) uhapšena je ovih dana u Rio de Žaneiru zbog optužbi za organizovanje ubistva supruga, propovednika Andersona do Karma (42) u kojeg je u junu 2019. godine na kućnom pragu ispaljeno preko 30 metaka.

PROČITAJTE JOŠ:

Ova tragedija bila je udarna vest u Brazilu: brutalno je ubijen suprug velike zvezde. Flordelis i njena mnogobrojna (biološka i preko pedeset usvojene dece) porodica održali su bdenje u najvećoj od crkava u njenom vlasništu (od ukupno šest). Andersonovo telo, prema lokalnim običajima bilo je izloženo u otvorenom kovčegu. Flordelis je izigravala ucveljenu udovicu i skoro se onesvestila. Sledećeg jutra održana je sahrana na kojoj su Flordelis i njene kćeri vidno skrhane bolom pevale dok su kovčeg spuštali u zemlju.

Zabrinutost brazilske javnosti za voljenu Flordelis ubrzo je zamenila sumnja. Nakon Andersonove sahrane uhapšena su njena dva sina, a u roku od dvadeset četiri časa, jedan od njih priznao je da je kupio oružje kojim je izvršeno ubistvo, dok je drugi tvrdio da je pucao u Andersona. U narednih nekoliko dana uhapšeno je još šestoro dece Flordelis dos Santos de Souza. Tu klupko počinje da se odmotava.

Flordelis je uživala neizmerno poštovanje i popularnost u Brazilu zahvaljujući svojoj besprekornoj biografiji i humanitarnom radu. Poznata po tome što je podigla više od pedesetoro dece spasene iz opakog pakla siromaštva, bandi, droge i smrti u brazilskim favelama, Flordelis je deo javne scene već decenijama. Prilikom privođenja ispred policijskog automobila, uhapšena je glasno uzviknula: „Verujem u boga!“

Neposredno pre hapšenja, Flordelis je na društvenim mrežama objavila video u kojem je poručila fanovima: „Došao je dan koji niko nije priželjkivao. Uhapšena sam zbog nečega što nisam uradila … Molite se za mene. “

Flordelis je odvedena u zatvor koji se nalazi u severnom delu Rio de Žaneira, u istoj faveli odakle je i počeo njen uspon pre nekoliko decenija. Zajedno s majkom početkom 80-ih godina prošlog veka Flordelis se pridružila pentekostalnoj evangelističkoj crkvi. U centru favele u kojoj su živele otvorile su crkvu u kojoj su počele da izvode na pravi put mladiće ogrezle u kriminal i drogu. Među njima se nalazio i tinejdžer Do Karma, koji je godinama kasnije postao njen ljubavnik, a zatim i suprug.

Flordelisina crkva postala je sklonište za dečake prepuštenene okrutnom životu u favelama i do ranih 90-ih u njoj je živelo više od 50 ljudi. Ova humana priča bila je glavni okidač koji je Flordelis smestio u centar pažnje brazilske javnosti. Tokom narednih godina izgradila je višemilionsko crkveno carstvo i postala evangelistička TV zvezda čije su emisije privukle armiju poštovalaca i obožavalaca. Po motivima njenog života 2018. godine snimljen je i film u kojem su glumile neke od najvećih latino zvezda današnjice. Na krilima slave, Flordelis te iste godine odlučuje da se kandiduje na političkim izborima u Brazilu.

Osvojivši 200.000 glasova uspeva da obezbedi poslaničko mesto u donjem domu skupštine i postane kongresmenka u isto vreme kada je Žair Bolsonaro izabran za predsednika. Kao crnkinja i bivša pevačica, smatrala je velikim uspehom što je uspela da se „ubaci u igru s velikim igračima“, uglavnom belcima, pripadnicima građanske elite i establišmenta, izjavila je u intervjuu koji je 2019. godine dala za Gardijan.

„Moja sreća je neizmerna! Postigla sam stvari o kojima nisam mogla ni da sanjam. Bog je ispunio sve moje želje, ali i još mnogo više od toga”, izjavila je Flordelis nakon izbora.

Samo šest meseci kasnije njeni snovi su srušeni kada je Do Karmo ubijen u ranim jutarnjim satima 16. juna 2019. godine.

Nekoliko dana nakon ovog nemilog događaja u brazilskim medijima počeli su se pojavljivati mučni detalji ubistva, uključujući tvrdnje da je Do Karmo pronađen polunag s višestrukim ranama u predelu prepona. Špekulisalo se da je par svoju poslednju noć proveo u svingerskom klubu. Flordelis je te tvrdnje odbacila i definisala kao pokušaj rivalskih crkvenih vođa i političara da unište njen imidž u javnosti.

U avgustu 2020. godine, policija je zvanično optužila Flordelis da je organizovala zaveru koja je navodno uključivala troje njene biološke dece i nekoliko usvojenika, iako je u tom trenutku posedovala poslanički imunitet koji je zvanično izgubila 11. avgusta kada je kongres većinom glasova odlučio da joj ga ukine. Suđenje Flordelis dos Santos de Souza trebalo bi da se održi sledeće godine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram