Foto:George Rogers / Sipa Press / Profimedia, Printscreen Instagram/ sistahspace

Kraljica supruga Kamila priredila je skup protiv nasilja nad ženama, a zasenio ga je rasistički incident koji je napravila jedna od zaposlenih u kraljevskoj porodici kada je nekoliko puta pitala crnkinju, koja je šefica humanitarne organizacije, „odakle stvarno dolazi“.

Rasistički incident o dogodio se na skupu koji se održao ovog utorka u Bakingemskoj palati, kada se Kamila pridružila UN-ovoj manifestaciji „16 dana protiv rodnog nasilja“.

Na prijemu koji je tim povodom organizovala kraljica neprijatnost je doživela Ngozi Fulani, direktorka humanitarne organizacije Sista spejs iz istočnog Londona, kada joj je jedna od članica kraljevskog domaćinstva prišla i pitala je odakle je.

Kada je Fulani odgovorila da se njena organizacija nalazi u londonskoj četvrti Haknej, zaposlena joj je postavila pitanje nakon kog je „ostala potpuno zatečena“.

„Ali odakle zapravo dolazite? Odakle dolaze vaši ljudi? Kada ste prvi put došli ovamo? Iz kojeg ste dela Afrike?’, ispitivala ju je zaposlena.

Iz Bakingemske palate kažu da se komentari „neprihvatljivi i da duboko žale zbog njih“, kao i da su ovaj incident shvatili „vrlo ozbiljno“. Pitanja koja su upućena Fulani bila su „uvredljiva, rasistička i nisu ukazivala na gostoprimstvo“, rekla je za BBC Mandu Rid, koja je bila prisutna.

„Shvatamo ovaj incident vrlo ozbiljno i odmah smo sve istražili kako bismo saznali sve detalje. Izrečeni su neprihvatljivi komentari i duboko žalimo zbog toga. Kontaktirali smo Fulani i pozivamo je da nas poseti ukoliko želi da razgovaramo o svim elementima onoga što joj se desilo licem u lice. U međuvremenu, zaposlena koja je umešana u incident želi da se najiskrenije izvini zato što je povredila druge i podnela je ostavku koja odmah stupa na snagu“, saopštili su Bakingemske palate.

Inače, Ngozi Fulani je osnivačica londonske neprofitne organizacije Sista spejs, koja podržava žene poreklom iz Afrike u Velikoj Britaniji i koje su se suočile sa porodičnim nasiljem i seksualnim uznemiravanjem.

***

BONUS VIDEO: Čarls Treći i zvanično postao britanski kralj

Komentari

Svi komentari (2)