Nemacka koronavirus
Nemačka koronavirus Foto:EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL/EPA-EFE/RONALD WITTEK

Epidemiološka situacija u Nemačkoj se naglo pogoršava. Ukidanje besplatnih testova na koronu 11. oktobra zamišljeno je kao podsticaj vakcinaciji. Međutim, stručnjaci kritikuju tu meru i traže da se ukine - što pre.

PROČITAJTE JOŠ:

U Nemačkoj je sve više zaraženih koronom: sedmodnevna incidencija se povećala na 191,5, prema nadženom institutu Robert Koh. To je podatak za prethodni dan, subotu, kada su mnogi u vikend modusu. U petak je broj zaražnih bio rekordan – 37.120. To je najviše zaraženih u jednom danu – od početka pandemije marta 2020. U jednom danu je umrlo 37 ljudi. Takođe je sve veći broj obolelih na Kovid odeljenjima bolnica, kao i na intenzivnoj nezi.

U Nemačkoj su od 11. oktobra brzi testovi na koronu besplatni samo u izuzetnim slučajevima: samo za osobe koje ne mogu da se vakcinišu, uključujući decu mlađu od 12 godina, kao i privremeno za decu od 12 do 17 godina i trudnice, prenosi Dojče vele.

Nemacka koronavirus
Nemačka koronavirus Foto:EPA-EFE/Sean Gallup

Zbog toga je sve više stručnjaka i političara koji pozivaju na ponovno uvođenje besplatnih testova.

„Treba imati hrabrosti i ukinuti pogrešanu odluku“

Predsednik Nemačke lekarske komore Klaus Rajnhard je za medije grupe Funke rekao:„Očigledno da ukidanje besplatnih testova nije motivisalo ljude koji ne žele da se vakcinišu. Savezna Vlada i pokrajinske vlade treba da imaju hrabrosti da brzo i dosledno isprave ovu pogrešnu odluku. Novi propis mora da dođe brzo, najbolje već sredinom novembra“.

Virolog Jonas Šmit-Čanazit je u subotu na radiju javnog servisa Dojčlandfunk upozorio da se ne precenjuje efekat 2G pravila (dozvola ulaska samo vakcinisanim i rekonvalescentnim). To pruža „lažnu sigurnost“ jer i „vakcinisani takođe mogu da se zaraze i prenesu virus, mada je verovatnoća manja.“

„Ako zaista želite sigurnost, pomaže samo 1G odnosno – testirati sve, bez obzira da li su vakcinisani, nevakcinisani ili oporavljeni“ rekao je Jonas Šmit-Čanazit. To posebno treba imati u vidu kada se radi o već poznatoj grupi ugroženih ljudi.

Virolog je upozorio da ne treba odustati od važnog instrumenta u borbi protiv korone – testiranja. On se založio se „ofanzivu“ testiranja i kritikovao ukidanje besplatnih testova.

Nemacka koronavirus
Nemačka koronavirus Foto:EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Virolog Hendrik Štrek je takođe veoma skeptičan prema pravilu 2G. Uredničkoj mreži Nemačka (RND) on je rekao:

„Oni koji su vakcinisani imaju osećaj da više nisu deo pandemije i ponašaju se rizično.“

Drugi problem su nevakcinisani, samtra Štrek koji su isključeni iz mnogo toga i koji se zbog skupih testova još manje testiraju.

„Ako nevakcinisani ne smeju da učestvuju u društvenom životu, organizuju proslave kod kuće, na primer. Tamo se proces infekcije više uopšte ne može kontrolisati“, upozorio je on. Štrek je stoga takođe pozvao na brzo ponovno uvođenje besplatnih korona testova.

Predsednica Saveznog udruženja lekara za javno zdravstvo Ute Tajhert, rekla je novinama medijske grupe Funke:

„Treba preispitati dosadašnju praksu – izjednačavanje vakcinisanih, oporavljenih i testiranih u obliku 3G pravila. Oni koji su vakcinisani i dalje mogu da prenesu virus čak i ako sami ne obole. To se mora više isticati u javnosti. Test nije kazna za vakcinisane, već dodatno sredstvo za sprečavanje novih infekcija.“

Nemacka koronavirus
Koronavirus u Nemačkoj Foto:EPA-EFE/RONALD WITTEK

I mnogi političari su za besplatne testove

Za ponovno uvođenje besplatnih testova za sve, nedavno su se izjasnili mnogi drugi stručnjaci i poltičari. Među njima šef Zelenih Robert Habek, premijer Bavarske Markus Zeder (CSU), Nemačko udruženje gradova, prenosi portal javnog servisa tagesšau.

Liderka parlamentarne grupe Zelenih Katrin Gering-Ekard takođe je pozvala da „besplatni testovi za građane budu ponovo dostupni što je pre moguće“. Za medijsku grupu Funke, ona je situaciju sa koronom nazvala „dramatičnom“ i pozvala na akciju.

Premijer Severne Rajne-Vestfalije Hendrik Vist (CDU) takođe se založio za besplatne testove – ali samo za one koji su vakcinisani i za one koji su se oporavili. „Veliki broj infekcija među nevakcinisanim ljudima dovodi do sve većeg broja infekcija i među vakcinisanim“, rekao je za Bild am zontag.

BONUS VIDEO: Vakcinacija dece u Americi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar