Foto:EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Beloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makei iznenada je pre dva dana preminuo 64. godini, izvestila je državna novinska agencija Belta.

Početkom prošle nedelje učestvovao je na konferenciji Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) – vojnog saveza nekoliko postsovjetskih država – u Erevanu, a u danas se trebao sastati s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Pre predsedničkih izbora i masovnih protesta u Belorusiji 2020. godine, Makei je bio jedan od inicijatora nastojanja da se odnosi Belorusije sa zapadnim zemljama poboljšaju pa je kritizirao Rusiju. No nakon početka protesta naglo je promenio stav, tvrdeći da su demonstracije nadahnuli zapadni agenti, prenosi Index.hr.

Vladimir Makei, ministar spoljnih poslova Belorusije
Vladimir Makei, ministar spoljnih poslova Belorusije Foto:Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

„Šokirani smo vešću o smrti šefa ministarstva spoljnih poslova Republike Belorusije Vladimira Makeija“, objavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na svom Telegram kanalu.

Šire se teorije o smrti

Budući da nije poznato da je bolovao od bilo koje hronične bolesti, pojavile su se razne teorije oko njegove iznenadne smrti. Neki izveštaji govore da je imao srčani udar i da je njegova smrt potresla beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, koji sada „strahuje za vlastitu bezbednost“.

Aleksandar Lukašenko Foto: EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Biznismen rođen u Rusiji, koji je sada u egzilu u Izraelu, Leonid Nevzlin tvrdi da je Makei „umro od posledica trovanja otrovom razvijenog u posebnoj laboratoriji FSB-a“.

Citirao je izvore za koje tvrdi da su bliski ruskim specijalnim službama, tvrdeći: „Klinička slika u takvim slučajevima odgovara smrti od moždanog udara ili srčanog udara.“

PROČITAJTE JOŠ:

Nevzlin tvrdi da teoriju o trovanju „podržava činjenica da 64-godišnji zvaničnik nije imao zdravstvenih problema, vodio je aktivan način života i kovao planove za budućnost“.

Citirao je neimenovanog ruskog toksikologa koji je navodno rekao da je „vrlo lako otrovati čoveka tako da svi misle da je umro prirodnom smrću“.

„Lukašenko je u panici“

„Smrt Makeija, takoreći drugog najvažnijeg čoveka u državi, izazvala je paniku u krugovima beloruske nomenklature. Ali diktator Aleksandar Lukašenko je najviše potresen. Naredio je zamenu svojih kuvara, slugu i stražara. Lukašenkova deca su dobila dodatnu zaštitu. Diktator ne veruje nikome“, tvrdi Nevzlin.

Nevzlin je zaključio da se Lukašenko boji da mu njegov navodni saveznik Putin priređuje „veličanstvenu sahranu“.

BONUS VIDEO: Evakuacija starijih iz Hersona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar