Foto:Tanjug/AP Photo/Charlie Riedel

Donji, Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je danas predlog zakona koji štiti istopolne brakove, što je veliki korak u višedecenijskoj borbi za priznavanje takvih zajednica u celoj zemlji.

Za zakon, koji od svih 50 saveznih američkih država zahteva da priznaju istopolne brakove, glasalo je 258 članova Predstavničkog doma, a protiv je bilo 169. Zakon, koji je predložila Demokratska stranka predsednika države Džozefa Bajdena, podržalo je i gotovo 40 republikanaca.

Očekuje se da će Bajden odmah potpisati zakon, koji predstavlja olakšanje za stotine hiljada parova, venčanih posle odluke Vrhovnog suda iz 2015. godine, kojom su istopolni brakovi legalizovani u SAD.

Zakon štiti i zajednice različitih rasa jer zahteva od saveznih država da priznaju brakove bez obzira na „pol, rasu, etničku pripadnost ili poreklo“.

Gornji dom Kongresa SAD, Senat, usvojio je zakon prošle nedelje posle višemesečnih pregovora, a podržalo ga je i 12 republikanskih senatora.

Demokrate su težile da predlog zakona bude što pre usvojen u oba doma Kongresa, nakon junske odluke Vrhovnog suda SAD kojom je poništeno pravo na abortus. Deo te presude bilo je i mišljenje sudije Klarensa Tomasa koji je predložio razmatranje legalnosti istopolnih brakova.

***

BONUS VIDEO: Pucnjava u gej baru u Oslu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar