Izrael Palestina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Mohammed Dahman

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija glasaće danas o arapskom predlogu rezolucije kojom se zahteva hitan humanitarni prekid vatre u Gazi, a na koju su SAD najavile veto.

Očekuje se da će rezolucija, koju je podneo Alžir kao predstavnik arapskih zemalja, dobiti široku globalnu podršku za okončanje rata između Izraela i Hamasa, prenosi AP. Glasanje o ovoj rezoluciji arapskih zemalja zakazano je u Savetu bezbednosti za 10 časova po lokalnom vremenu u Njujorku.

Američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild potvrdila je da će Bajdenova administracija uložiti veto na rezoluciju koju su predložile arapske države.

Benjamin Netanjahu Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN / POOL

Prema njenim rečima, usvajanje tog dokumenta moglo bi da ometa napore SAD da se postigne sporazum između zaraćenih strana koji bi doveo do prekida neprijateljstava na najmanje šest nedelja i oslobađanja svih talaca koje drži Hamas. Sjedinjene Države takođe su predložile svoj nacrt rezolucije SB UN u kojem se traži podrška tog tela „za privremeno primirje u Gazi čim to bude moguće“, prenela je ranije agencija Rojters koja je imala uvid u tekst.

Vašington je do sada izbegavao da koristi reč „primirje“ u UN, ali se u nacrtu nove rezolucije ponavljaju izrazi koje je predsednik SAD Džozef Bajden koristio prošle nedelje tokom razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom. U nacrtu američke rezolucije takođe se „utvrđuje da bi pod trenutnim okolnostima, velika kopnena ofanziva u Rafi rezultirala daljom štetom po civile i njihovim novim raseljavanjem, moguće i u susedne zemlje“, preneo je ranije Glas Amerike.

Ofanziva bi, kako se navodi, „imala ozbiljne posledice po regionalni mir i bezbednost“ i zbog toga se naglašava da „ne bi trebalo da bude izvedena pod trenutnim okolnostima“. Zamenik američkog ambasadora u UN Robert Vud rekao je u ponedeljak da rezolucija koju su predložile arapske države nije „efikasan mehanizam za ostvarenje tri željena cilja: izvlačenje talaca, veću humanitarnu pomoć i duži prekid borbi“.

Pročitajte još...

„Sa američkim nacrtom rezolucije vidimo još jednu moguću opciju i o tome ćemo razgovarati. Mislim da ne možete očekivati da će se nešto dogoditi u utorak“, rekao je Vud i dodao da SAD ne veruju u ishitrena glasanja, ali prepoznaju hitnost situacije.

Dok se izraelska vojna operacija u palestinskim autonomnim teritorijama intenzivira, arapske države, koje imaju podršku brojnih zemalja članica UN, već mesecima zahtevaju prekid vatre. Broj ubijenih Palestinaca do sada je premašio 29.000, navodi se u saopštenju palestinskog ministarstva zdravstva u Gazi i ističe da većinu žrtava čine žene i deca.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar