Foto: Metropolitan Police / PA Images / Profimedia

Pre osam godina, Sara Sands nožem je nasmrt izbola pedofila koji je seksualno zlostavljao njena tri sina. Jedne je večeri s kapuljačom na glavi i nožem u ruci izašla iz stana, prošetala je do susednog stambenog bloka i osam puta ubola Mičela Pleasteda koji je iskrvario do smrti, prenosi BBC.

Pleasted je imao 77 godina i bio je pedofil optužen za seksualne zločine nad mladićima na imanju u Silvertaunu, gde je živeo. Iako iz pravnih razloga imena dečaka nisu smela biti javna, sad se doznalo da su sva tri dečaka uključena u slučaj bili sinovi žene koja je pedofila ubila.

Njen najstariji sin Bredli, koji je tad imao 12 godina, prošle se godine odrekao prava na anonimnost, a njegova mlađa braća blizanci, Alfi i Ris, sad su učinili isto. Imali su jedanaest godina kad je njihova majka ubila muškarca optuženog za zlostavljanje. Sada imaju 19 i 20 godina, a za BBC su ispričali kako se sećaju trenutka kad su saznali šta je njihova majka učinila. Kažu da je odrastanje s majkom u zatvoru bilo teško, ali istovremeno razumeju njene postupke.

„Skidam kapu, neću to poreći. On je živeo preko puta nas i kad bih otvorio prozor, vidio bih njegovu kuću“, rekao je Bredli.

„Osećali smo se sigurnije. Noćne more se nisu završile, ali nam je to dalo osećaj sigurnosti jer više nismo hodali ulicom i strahovali da će se pojaviti iza ugla“, rekao je Alfi. Njegov brat Ris dodao je da je bilo lepo znati da je zlostavljač mrtav, prenosi Jutarnji list.

Sara se sa svojom porodicom preselila u novi dom u Silvertaunu nekoliko meseci pre ubistva. Sprijateljila se s Pleastedom koji je živeo sam.

„Bio je popularna osoba na imanju, često je sedeo ispred kioska što mu je omogućavalo kontakt s lokalnim stanovništvom i njihovom decom. Mislila sam da je divan starac, kuvala sam mu, pazila na njega i pravila mu društvo kad god sam uhvatila vremena“, rekla je Sara.

Pleasted je sortirao novine u radnji, a subotom su mu pomagala i neka deca.

„Pitao je može li mu Bred pomoći i bio je tako uzbuđen“, kaže Sands. Pleasted se zbližio s njem najstarijim sinom, što mu je pružilo priliku da se približi blizancima, nakon čega je pozvao svu trojicu dečaka u svoj dom.

Foto: Metropolitan Police / PA Images / Profimedia

Jedne večeri blizanci su joj otkrili da ih je u stanu Pleasted seksualno napastovao, a nedelju dana kasnije požalio se i Bredli. Pleasted je uhapšen i optužen za nedela protiv Sarine dece. Dok je čekao suđenje, sudija mu je odredio kauciju i rekao da se može vratiti na imanje. Sands je bila izbezumljena, a porodica je odmah preselila u maleni dom svoje majke.

U noći napada, kamera ju je uhvatila kako odlazi u Pleastedov stan. Htela ga je da se uveri da prizna krivicu za optužbe i poštedi njenu decu odlaska na sud.

„Nisam znala šta radim tamo, ali sam shvatila da sam napravila veliku grešku. Nije se kajao i rekao mi je da moja deca lažu. Ceo svet mi je stao. Držala sam nož u levoj ruci i sećam se da ga je pokušao zgrabiti“, rekla je Sands koja tvrdi da nije nameravala da ubije zlostavljača.

Nekoliko sati kasnije predala se policiji s krvavim nožem i odećom. Sudija je utvrdio da nije racionalno razmišljala o tome do čega će uzimanja noža dovesti, ali je dodao kako je sigurno na umu imala mogućnost njegove upotrebe. Osuđena je za ubistvo iz nehata.

Osuđena je na tri i po godine zatvora koje su kasnije povećane na sedam i po godina jer se procenilo da je kazna preblaga. Sudije su naknadno utvrdili da bi kazna trebala biti duža jer nije pozvala hitnu pomoć zlostavljaču svoje dece. U zatvoru je, na kraju, provela četiri godine.

„Uzela sam zakon u svoje ruke, uvek su me odgajali da preuzmem odgovornost za svoje postupke“, rekla je samohrana majka.

Dok je Sands bila iza rešetaka, dečaci su živeli s bakom.

„Bilo nas je puno u jednoj prostoriji i nije bilo privatnosti. Baka je telefonom razgovarala s mamom dok je bila u zatvoru, znala ju je pitati mogu li ići da igram fudbal i često bi rekla da ne smem“, kaže Bredli.

Alfi kaže kako su svakako propustili deo svog detinjstva jer su majku viđali jednom mesečno u zatvorskim posetama.

„Ponekad sam samo hteo podeliti s mamom neki problem. Naši prijatelji su znali šta se dogodilo, ali drugi ljudi su često ispitivali gde nam je mama“, rekao je Alfi.

PROČITAJTE JOŠ:

„Bili su ljuti na mene. Pre nego što sam završila u zatvoru bili smo jako bliski, a onda me odjednom više nije bilo. Sigurno su se grozno osećali“, kaže Sands. Na pitanje oseća li grižnju savesti što je okončala život pedofila, odgovorila je da apsolutno oseća.

Tokom sudskog postupka pokazalo se da je Pleasted promenio ime te da se ranije zvao Robin Moult i da je bio osuđeni pedofil. Imao je dvadeset i četiri presude za seksualne prestupe u razdoblju od tri decenije. Niko u mjestu, uključujući i mesno veće koje ga je smestilo, nije znao za njegovu prošlost.

Sara se pridružila kampanji za stroža ograničenja za seksualne prestupnike koji promene svoje ime. Laburistička poslanica Sara Čampion, počela je s ministrima raspravljati o problemu da seksualni prestupnici koriste nove identitete kako bi prošli provere.

Sands je iz zatvora puštena 2018. godine, a sinovi su potvrdili da su od onda uspeli obnoviti odnos.

„Ne postoji ništa što će prekinuti porodičnu vezu“, rekao je Bredli. Dodaje da su kao deca požalili što su prijavili zlostavljanje, ali sad shvaća da je bitno da žrtve progovore.

„Da smo svi držali jezik za zubima, imali bismo svoju mamu i išli bismo u kupovinu i u bioskop, radili bismo sve što su radili normalni dvanaestogodišnjaci. Uvek bi se trebalo prijaviti zlostavljanje. Ako to ne učiniš, samo će biti još gore“, zaključio je Bredli.

BONUS VIDEO: Pucnjava u gej klubu u Kolorado Springsu