Ukrajina, deca, rat
Foto: Smoliyenko Dmytro/Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ukrajina i Amerika optužuju Rusiju da njene snage "nezakonito uklanjaju" hiljade ukrajinske dece iz regiona Donbas i odvode ih u Rusiju.

Pozivajući se na ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova, američka ambasada u Kijevu saopštila je danas da su ruske snage „nezakonito uklonile“ 2.389 ukrajinske dece iz oblasti Donjeck i Lugansk i odvele ih u Rusiju.

„Prema ukrajinskom ministarstvu spoljnih poslova, ruske snage su nezakonito prebacile 2.389 ukrajinske dece iz oblasti Donjeck i Lugansk u Rusiju. Ovo nije pomoć. To je kidnapovanje“, napisali su iz američke ambasade na Tviteru.

Gradsko veće Mariupolja, lučkog grada na jugu Ukrajine, u oblasti Donjeck, navelo je u saopštenju u subotu da su ruske snage prošle nedelje „nasilno deportovale nekoliko hiljada ljudi iz opkoljenog grada“.

„Tokom protekle nedelje, nekoliko hiljada stanovnika Mariupolja je deportovano na rusku teritoriju“, saopštili su iz gradskog veća Mariupolja u subotu uveče.

Ukrajina izbeglice
Ukrajina izbeglice Foto:Tanjug/AP Photo/Bob Edme

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je ove optužbe dan kasnije, u ponedeljak, kada je u saopštenju napisalo da su ruske snage nasilno deportovale 2.389 dece iz Donjecka i Luganska, što je ministarstvo opisalo kao „grubo kršenje međunarodnog prava“.

Takođe u ponedeljak, ovu brojku potvrdila je i generalna tužiteljka Ukrajine Irina Venediktova, napisavši na Tviteru da je 2.389 ukrajinske dece „prisilno preseljeno“ iz Donbasa u Rusiju.

„Ruske snage ne samo da gađaju i ubijaju našu decu, već ih i nasilno sele u RF (Rusku federaciju). Istraga o prisilnom premeštanju 2.389 dece sa privremeno okupiranih teritorija Ukrajine u Rusiju je u toku“, saopštila je glavna ukrajinska tužiteljka.

Bonus video: Devojčica Vlada – najtužnija priča iz jednog ukrajinskog skloništa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar