Foto:EPA/CHRISTIAN BRUNA

Poljska ubrzava pripreme za aneksiju teritorije u zapadnoj Ukrajini, izjavio je danas direktor Ruske spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin u intervjuu za rusku državnu novinsku agenciju RIA Novosti.

Nariškin je rekao da je poljski predsednik Andžej Duda naredio hitnu pripremu službenog obrazloženja poljskih zahteva za zapadnu Ukrajinu. Prema njegovim rečima, masakr na Volinju 1943. godine postao je osnov za takav zahtev. Istovremeno, pišu RIA Novosti, Varšava želi da održi referendume na tim teritorijama.

Prema rečima Nariškina, Varšava namerava da deluje „proaktivno i istrajno“ zbog straha da će njeni NATO partneri pokušati da pregovaraju sa Moskvom tokom zime. Ruski obaveštajac dodaje i da sporazum „možda neće uzeti u obzir interese Ukrajinaca i Poljaka“.

Nariškin je dodao da je Poljska uverena da zaslužuje velikodušnu nadoknadu za vojnu pomoć Kijevu, pružanje utočišta izbeglicama i nedavni raketni incident. U intervjuu je upozorio Varšavu da ne pokušava da anektira ukrajinske teritorije i istakao da je istorija „puna gorkih primera sukoba između poljskih i ukrajinskih nacionalista“.

***

BONUS VIDEO: Oblast u Poljskoj pogođena raketom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar