Donjeck
Donjeck Foto:EPA/ANASTASIA VLASOVA

Ruska državna duma danas je na plenarnoj sednici usvojila nacrt rezolucije o priznanju Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR).

Kako je precizirao predsednik Donjeg doma parlamenta Vjačeslav Volodin, dokument će odmah biti upućen šefu države na potpis.

Parlamentarci Komunističke partije Ruske Federacije podneli su 19. januara predsedniku Rusije Vladimiru Putinu nacrt rezolucije o priznanju republika Donbas i Lugansk kao nezavisnih država uz pregovore sa njihovim rukovodstvom za stvaranje pravne osnove za međudržavne odnose i regulisanje svih aspekata saradnje i uzajamne pomoći.

Prema Volodinovim rečima, Vašington podiže tenzije snabdevajući Ukrajinu oružjem zajedno sa evropskim zemljama, a Kijev i dalje ne poštuje sporazume iz Minska. Sve ovo predstavlja pretnju i rizik po živote ruskih građana i sunarodnika koji žive u DNR i LNR, ocenio je predsednik dume.

Pročitajte još:

Ovaj potez verovatno će izazvati burne reakcije u Kijevu, koji smatra da su Donbas i Lugansk (koji su pod kontrolom proruskih separatista) deo Ukrajine.

Podsećamo, Donjecka Narodna Republika (DNR) i Luganska Narodna Republika (LNR) proglasile su nezavisnost 2014. godine nakon sukoba proruskih separatista i ukrajnske vojske.

Ove dve teritorije Ukrajina ne priznaje kao nezavisne države, ali takođe, nijedna zapadna zemlja. 

BONUS VIDEO Združene vojne vežbe Rusije i Belorusije

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram