Foto: - / Sputnik / Profimedia

Ruski mobilni anti-brodski raketni sistemi "Bastion", postavljeni su na severnom Kurilskom ostrvu Paramušir, delu lanca ostrva koji se proteže između Japana i ruskog poluostrva Kamčatka, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusija.

„Obalske službe Ruske Pacifičke flote imaće mogućnost da kontrolišu susednu akvatoriju i zone moreuza“, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Raspoređeni raketni sistemi „Bastion“ poseduju rakete dometa do 500 kilometara.

Ministarstvo je saopštilo i da je na ostrvu postavljen vojni kamp sa objektima koji omogućavaju celogodišnju službu, smeštaj, rekreaciju i hranu za osoblje.

Glavni sekretar japanske vlade Hirokazu Macuno rekao je danas na konferenciji za novinare da će vlada pažljivo pratiti rusku vojnu aktivnost, navodeći da se ona intenzivirala u regionima dalekog istoka nakon ruske invazije na Ukrajinu.

PROČITAJTE JOŠ:

Rusija se ranije ove godine povukla iz pregovora sa Japanom u sporu oko Kurilskih ostrva i zamrznula zajedničke ekonomske projekte, zbog zbog sankcija koje je Japan uveo Rusiji nakon početka rata u Ukrajini.

Japan polaže teritorijalna prava na ostrva koja naziva svojim „Severnim teritorijama“.

Sovjetski Savez ih je pripojio nakon Drugog svetskog rata, a zbog spora oko ovih ostrva sporazum, kojim bi formalno bio okončan Drugi svetski rat između S S SR-a i Japana, nikada nije potpisan.

Decenije diplomatskih napora nisu donele rezultat u pregovorima.

BONUS VIDEO: Soba za mučenje u Hersonu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar