Foto: State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da je požar u tržnom centru u Kremenčuku izazvan "detonacijom uskladištene municije za zapadno oružje". Međutim, kako piše Gardijan, nije ponuđen nijedan dokaz koji bi podržao tu tvrdnju.

„Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju sa udarima po vojnim objektima na teritoriju Ukrajine. Dana 27. juna, u gradu Kremenčuku, ruske vazdušno-kosmičke snage su izvršile udar visokopreciznim oružjem na hangare sa oružjem i municijom dobijenim ih SAD i evropskih zamalja“, navodi se u operativnom brifingu ministarstva odbrane.

Rusi ističu još da je kao razultat tog udara, pogođeno oružje i municija zapadne proizvodnje koji su koncentrisani u skladištu za dalju isporuku ukrajinskoj grupi trupa u Donbasu, prenosi Gardijan.

„Detonacija uskladištene municije za zapadno oružje izazvala je požar u nefunkcionalnom tržnom centru koji se nalazi pored fabrike“, dodaje se.

Najmanje 36 ljudi se i dalje vodi kao nestalo nakon što je ruski projektil pogodio tržni centar u gradu Kremenčuku, rekli su ukrajinski tužioci za Gardijan.

PROČITAJTE JOŠ:

Veruje se da je ubijeno 18 ljudi. Vojno osoblje, volonteri, vatrogasci i policija bez prestanka rade na izvlačenju tela iz ruševina. Vlasti procenjuju da je u tržnom centru pog popodneva bilo između 200 i 1000 ljudi. Mnogi su uspeli da pobegnu u obližnje sklonište kada su se čule sirene za napad. Drugi koji nisu stigli na vreme da se sklone, ostali su zarobljeni u zgradi.

Ministarstvo odbrane Rusije je juče sugerisalo da je šteta koju su tokom vikenda izazvale ruske rakete u stambenoj četvrti Kijeva, zbog pokušaja Ukrajinaca da ih obore, pa se dodaje da Rusija ne gađa civilna područja.

BONUS VIDEO: Rusi gađali tržni centar

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare