Foto:Diego Herrera / Zuma Press / Profimedia

Ruski vojnici koji su zauzeli Černobilj raširili su radioaktivni materijal po čitavom postrojenju i time direktno ugrozili kako svoje, tako i tuđe živote. Kako tvrde zaposleni u elektrani, a jedan je vojnik čak nosio radioaktivni materijal golim rukama.

Zaposleni u Černobilju rekli su da će su kako će ruski vojnici, koji su su u elektranu ušli prvih dana invazije, verovatno bili izloženi zračenju, zbog čega postoje velike šanse da bi mogli da značajno povećaju rizik od razvoja kancera, koji bi mogao da se pojavi i za nekoliko decenija kasnije. Saopšteno je i da je od toga već preminuo jedan vojnik.

Pročitajte još:

Snimak drona, koji je objavila ukrajinska vojska, otkriva da su vojnici kopali rovove u blizini Crvene šume, koja je jedno od najradioaktivnijih mesta na zemlji.

Novinari su otkrili omote od hrane, vojnu opremu i izgoreli pribor za kuvanje, što sugeriše da su ruske trupe provele neko vreme u tim rovovima.

Jedan deo vojnog obroka pronađen na lokaciji na kojoj je nivo radijacije 50 puta veći od normalnog.

Takođe postoje dokazi o nedavnom požaru u toj oblasti, što znači da su vojnici takođe bili izloženi radioaktivnom dimu, kao i prašini koja se dizala sa zemlje.

Zaposleni u elektrani rekli su da su ruski vojnici objekat kontaminirali radioaktivnim materijalom koji su doneli u čizmama po povratku iz Crvene šume, piše Telegraf.

Rezultat je povećan nivo radijacije u celoj elektrani koja decenijama nije u funkciji.

„Ovo je zaista suludo. Zaista nemam pojma šta su tamo radili. Ali vidimo da su bili ​​tamo, a kada su se vratili nivo radijacije se povećao“, rekao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.

Černobilj Foto: Vladimir Sindeyeve/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Zaposleni dodaju da su kontinuirano izlaganje predstavlja veliki zdravstveni rizik.

U jednom posebno opasnom i nepromišljenom incidentu, ruski vojnik je golim rukama nosio izvor kobalta-60 u skladištu radioaktivnog otpada, rekao je Valerij Simionov, glavni bezbednosni inženjer fabrike.

Za nekoliko sekundi, vojnik se izložio tako visokom nivou radijacije da ni Gajgerov metar nije mogao da ga izmeri, rekao je Simionov.
Nije poznato šta se kasnije dogodilo sa vojnikom.

Inače, iako elektrana u Černobilju više ne radi, njeni zaposleni održavaju je od katastrofe 1986. kako bi sprečili dalje curenje radijacije.

Pristup elektrani je ponovo omogućen ove nedelje i pokazalo se da je malo ruskih vojnika brinulo o nuklearnoj bezbednosti.

Černobilj je u petak posetio bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko koji je rekao je da je Putinova invazija na to područje pokazala da ruski predsednik predstavlja stvarnu opasnost za ostatak Evrope.

Černobilj Foto: Russia MOD/EYEPRESS / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Nuklearni dim se ne može zaustaviti na državnim granicama. Može doći do istočne Evrope, srednje Evrope, čak i Velike Britanije. Opasnost od nuklearne kontaminacije u Evropi je veoma visoka ako Rusija nastavi ovaj rat“, poručio je Porošenko.

BONUS VIDEO: Ukrajina predstavnici EU u Buči nove žrtve na istoku zemlje Sankcije Rusiji se povećavaju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare